3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

03.10.2022 / 00:17 Izbori 2022 - Lider HDZ-a

Čović: Bez hrvatskog naroda i HNS neće se moći voditi politika u BiH

Čović: Bez hrvatskog naroda i HNS neće se moći voditi politika u BiH
Foto: Vijesti.ba
Siguran sam da ćemo danas kada zbrojimo sve rezultate moći jasno poslati poruku; bez hrvatskog naroda i HNS neće se moći voditi politika u BiH - rekao je Čović.

"Meni je pripala čast da predstavljam svoj narod, a siguran sam da smo kroz ovu kampanju koju vodimo četiri godine, pokazali da se može uljuđenom kampanjom dobiti uvjerljivo izbore unutar hrvatskog naroda", kazao je večeras lider HDZ BiH Dragan Čović.

“Želim se zahvaliti svim glasačima koji su podržali politiku koju provodimo, i uopće svim glasačima koji su izašli na izbore da bi mogli kazati da imamo izlaznost približno kao prije četiri godine. Na poseban način hrvatskom glasačkom tijelu, kolegama iz HNS-a i HDZ-a koji su predvodili kampanju kojom smo željeli ukazati na probleme i da BiH ne može biti normalna evropska zemlje i da ne može funkcionirati bez hrvatskog naroda kao potpunog i jednakog Ustavom kojeg će predstavljati legitimni predstavnici”, kazao je Čović u obraćanju medijima.

“Mi smo i dalje u situaciji da u razmišljanju nekakve drugačije BiH, brojniji narod u FBiH može odvojiti 200-300 tisuća glasova i birati hrvatskog predstavnika. Mislim da su pogriješili, prije svega zbog BiH i budućnosti BiH“.

Čović kaže da kada se zbroje rezultati moći će se poslati jasna poruka o političkoj budućnosti BiH.

“Siguran sam da ćemo danas kada zbrojimo sve rezultate moći jasno poslati poruku; bez hrvatskog naroda i HNS neće se moći voditi politika u BiH.

Jedno veliko hvala Borjani Krišto koja je imala hrabrosti i mudrosti i iskustva da predstavlja hrvatski narod i svima onima koji su je podržali na tom putu da imamo jednog kandidata. To znači da smo uskratili jedan drugi kvalitet u političkom životu Hrvata, višestranački, pluralizam. Želimo poručiti da je hrvatski narod homogen i da su ovo vjerovatno posljednji izbori u koje ćemo ući a da nismo riješili sva ustavna pitanja kad je u pitanju funkcioniranje BiH“.

“BiH ima samo jedan put, euroatlanski put. BiH mora biti organizirana po mjeri sva tri konstitutivna naroda, a te narode moraju predstavljati legitimni predstavnici”, kazao je Čović.

Na pitanje kako komentariše rezultate Izetbegovića i Bećirovića, kazao je:

“To neka analiziraju Izetbegović i Bećirović. Hrvatski narod je izabrao što je htio, bošnjački narod što izabere mi ćemo uvažavati. Isto tako i sa predstavnicima srpskim narodom. Mislim da je politika koju vodi Izetbegović davno poražena politika, kako će to dalje ići, to oni najbolje znaju”.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo