6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

02.10.2022 / 18:35 Regija - Američki analitičar

Bugajski: EU toleriše Vučića kao što je nekada Putina

Bugajski: EU toleriše Vučića kao što je nekada Putina
Foto: Agencije

Zapad je iz naivnosti povjerovao u priču da će Dritan Abazović kao novo lice, nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a, biti pun pogodak.

 I sada vidimo koliko je to bilo opasno jer je iskorišćeno od strane malignih političkih aktera koji su čekali da oslabi DPS. Iskoristili su tu šansu i ušli u crnogorski sistem i sada vuku Crnu Goru nazad. Mislim da su i SAD i EU veoma razočarane u Abazovića i to ne toliko u njega, koliko u sopstvenu pogrešnu kalkulaciiju, kaže američki analitičar i stručnjak za Balkan Januš Bugajski.

Ističe da je sa Abazovićem sigurno u SAD bilo razgovora o formiranju nove vlade i sigurno mu je ukazano da ne ulazi u dil sa partijom koja ne samo da je korumpirana ruskim novcem već je i opasnost za region zbog ruskih veza.

- Nadam se da je shvatio poruku. Često se pitam da li je ovaj čovjek naivan ili mu nedostaje iskustva u geopolitici ili je nešto dublje, da li je personalno povezan sa Vučićem ili Edijem Ramom. Neću ga optužiti za korupciju, onako olako kako on to radi drugim ljudima, jer je to najlakše, optužiti nekoga bez dokaza. Ali je, nažalost, Zapad iz naivnosti povjerovao u priču da će on kao novo lice, nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a biti pun pogodak. I sada vidimo koliko je to bilo opasno jer je iskorišćeno od strane malignih političkih aktera koji su čekali da oslabi DPS. Iskoristili su tu šansu i ušli u crnogorski sistem i sada vuku Crnu Goru nazad. Mislim da su i SAD i EU veoma razočarane u Abazovića i to ne toliko u njega, koliko u sopstvenu pogrešnu kalkulaciju - kaže Bugajski.

Bugajski objašnjava da je veoma teško naći opravdanje za određene poteze Abazovića.

- Ako mu je cilj bio da potpiše tkz. temeljni ugovor i da omogući Crkvi Srbije da dobije što želi da bi to pitanje skinuo sa dnevnog reda preigrao se, jer je SPC sada jača nego ikada i nametnuće se kao veoma bitan politički akter.

I to ne samo kao link prema Vučiću, nego kao otvoreni prozor Kremlja na Zapadnom Balkanu. I to je najveća opasnost kojoj je izložio državu, objašnjava on.

Ističe da je prekasno došlo ovo priznanje SAD da DF finansira Rusija, ali tvrdi da je mnogo političkih aktera to znalo i prije objave.

- Ali ovo priznanje je čista poruka SAD da neće podržati stranke finansirane ruskim novcem u vladi jedne države koja pregovara sa EU. Bilo je tu puno grešaka i prije ovog priznanja. Zapad je pregovarao sa SPC, koja je direktni link sa Kremljom, jer je smatrao da će je ustupcima umiriti, ali to ne ide tako, znamo iz iskustva. Ta ista Evropa je dozvolila da trideset godina ruski "prljavi" novac teče evropskim bankama kako bi Moskvu učinila proevropskom. Rusi sada koriste te veze da podriju tu istu Evropu. Nema pregovora sa Moskvom, Ruskom crkvom i Crkvom Srbije - objašnjava Bugajski.

Ističe da sličnu situaciju imamo i sa tolerancijom prema Aleksandru Vučiću, jer se EU i SAD nadaju da se sa njim može pregovarati.

- Kao prvo ima tu naivnosti i nerazumijevanja Zapada, kada je u pitanju Zapadni Balkan, a drugo misle da još uvijek mogu preobratiti Vučića u demokratu, u nekoga sa kim mogu sarađivati i da ga mogu odvojiti od Rusije. Ali to je nemoguće. Jer Vučić pokušava da bude "mali Tito" da balansira između Istoka i Zapada, ne shvatajući da je u drugačijoj situaciji jer je sada Rusija otvorena prijetnja evropskoj sigurnosti. Beograd je danas centar za rusku subverziju na Zapadni Balkan. Također SAD nemaju strategiju u ovom regionu i nisu svijesne šta se dešava. Isto tako je Putin godinama planirao napad na Ukrajinu, kako bi povratio neke navodne ruske teritorije i mnogi to nisu shvatili strateški i nisu se pripremili se za to. Tako, ni danas ne prepoznaju opasnosti na Balkanu - kaže Bugajski za Pobjedu.

On je podsjetio na veoma komplikovane finansijske i ekonomske veze EU sa Rusijom.

- Pogledajte aktuelnu njemačku administraciju i tu uopšte ne mislim samo na Gerharda Šredera, to je najkorumpiranija vlada na svijetu i to od strane ruskog novca. I onda se oni žale kako je Balkan korumpiran, a ne rješavaju problem na domaćem terenu. Dojč banka je bila praonica prljavog novca ruskih tajkuna, znači toliko su isprepletane te veze - ističe on u razgovoru za Pobjedu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo