10°C
Mostar 14°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

02.10.2022 / 08:49 Regija - Premijer Kosova

Kurti poslao poruku Albancima u Srbiji: Na pritisak odgovorite registracijom

Kurti poslao poruku Albancima u Srbiji: Na pritisak odgovorite registracijom
Foto: Arhiv
Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je video-porukom Albance u Srbiji, a posebno u Bujanovcu, Preševu i Medveđi da učestvuju na popisu stanovništva koji je u Srbiji počeo jučer.

Kurti je naveo da se Albanci koji žive u Srbiji u kontinuitetu suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom i sa, kako je kazao, pasivizacijom njihovih adresa, javlja portal KoSSev.

Kazao je da popis za Albance nije samo pitanje statistike, te pozvao građane da na pasivizaciju odgovore registracijom svakog Albanca.

- Kao premijer Republike Kosova pozivam Albance koji žive u Srbiji, a posebno u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da odgovore popisivačima registrujući sebe i članove porodice - naveo je Kurti.

Pozvao ih je da na pritisak odgovore registracijom i da, kako je naveo, odgovore na pasivizaciju registrujući svakog Albanca – one koji su sa privremenim mjestom boravka u dijaspori i na Kosovu.

U Srbiji je jučer počeo popis stanovništva i imovine koji će trajati do 31. oktobra.

Politički lideri Albanca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe su prethodno pozvali sunarodnike da se odazovu popisu, za razliku od prethodnog koji su bojkotirali.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo