7°C
Mostar 11°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

30.09.2022 / 11:59 Politika - Saopćenje

Džaferović Orbanu: Stavljate entitet u ravan države, dok Dodik podržava komadanje Ukrajine

Džaferović Orbanu: Stavljate entitet u ravan države, dok Dodik podržava komadanje Ukrajine
Foto: FENA

Uplitanje premijera Mađarske Viktora Orbana u izbore u Bosni i Hercegovini, kroz podršku Miloradu Dodiku, neprilično je i štetno za demokratski proces u Bosni i Hercegovini, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Po njegovim riječima, osim što je intervencija u korist jedne političke opcije problematična po sebi, posebno je sporan i način na koji je to urađeno.

- Posve je nedopustivo, naime, što je premijer Orban kroz volšebnu sugestiju doveo u istu ravan državu Mađarsku i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku. Nadalje, otvara se i pitanje s kakvim namjerama je to urađeno, ako znamo da dolazi u istom trenutku kada Dodik, nakon posjete Moskvi, daje otvorenu podršku agresiji na Ukrajinu i separatističkim referendumima ukrajinskih regiona. Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku sigurnost da jedna članica Evropske unije, čak i sugestijama, pothranjuje takve opasne tendencije u BiH i na Zapadnom Balkanu. Pozivam premijera Orbana da dobro razmisli o tome - kaže Džaferović.

Jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, tako i entitet RS nije država.

- I ako ćemo graditi dobre i prijateljske odnose, a mislim da je to potrebno i ja sam uvijek bio čvrsto opredijeljen u tom smjeru, naročito imajući u vidu višestoljetnu bliskost i dugo prijateljstvo s mađarskim narodom - onda to trebaju raditi Mađarska i Bosna i Hercegovina - zaključio je predsjedavajući Džaferović.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo