7°C
Mostar 11°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

30.09.2022 / 10:57 Svijet - Odgovor Sjevernoj Koreji

Mornarice J. Koreje, Japana i SAD održale protupodmorničke vježbe

Mornarice J. Koreje, Japana i SAD održale protupodmorničke vježbe
Foto: FENA

Mornarice Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država održale su trilateralne protupodmorničke vježbe prvi put u pet godina, u trenutku napetosti zbog niza sjevernokorejskih raketnih testova, javlja AP.

Vježbe su održane u međunarodnim vodama u blizini istočne obale Korejskog poluotoka, samo dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete u more blizu svoje istočne obale, a američka potpredsjednica Kamala Harris posjetila Seul i utvrđenu granicu između dviju Koreja.

Testiranje raketa Sjeverne Koreje u četvrtak bilo je treće u pet dana, koja je ove godine ispalila dosad neviđen broj projektila.

- Vježbe su osmišljene kako bi poboljšale sposobnost odgovora na sve veće podmorničke prijetnje Sjeverne Koreje, uključujući njene balističke rakete lansirane s podmornica (SLBM) u vrijeme kada predstavlja nuklearnu i raketnu prijetnju zbog niza testova balističkih projektila - navodi se u saopćenju južnokorejske mornarice.

Američka mornarica saopćila je da će vježbe poboljšati interoperabilnost i taktičku i tehničku koordinaciju između te tri zemlje, vojne saveznice.

Američka i japanska mornarica također su objavile da se očekuje da će vježbe promovirati "slobodan i otvoren Indo-Pacifik", u jeku napetosti zbog postupaka Kine u Tajvanskom moreuzu.

Protupodmorničke vježbe nisu izvođene od 2017. godine jer je bivša južnokorejska vlada nastojala poboljšati međukorejske odnose i olakšati pregovore o denuklearizaciji između Pjongjanga i Washingtona, koji su u zastoju još od 2019. godine.

Novi južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, koji je preuzeo dužnost u maju ove godine, obećao je pojačati trilateralnu sigurnosnu saradnju sa Sjedinjenim Državama i Japanom kako bi se suprotstavili rastućim prijetnjama Sjeverne Koreje.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo