8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

30.09.2022 / 08:22 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik računa na Putina: Iz BIH ćemo izaći kada se stvore okolnosti

Dodik računa na Putina: Iz BIH ćemo izaći kada se stvore okolnosti
Foto: Tanjug

Nema formiranja vlasti bez riješenog pitanja gasovoda

Podrška koju mi je dao predsjednik Rusije Vladimir Putin je moćna pogotovo kada dolazi od čovjeka koga cijenim i za koga mislim da je pravi državnik i predsjednik svoga naroda, rekao je u intervjuu za Sputnjik član Predsjedništva BiH.

- Dijelim njegove vrijednosti, jer i ja želim, istina na manjem nivou, da u Republici Srpskoj zaštitimo našu državu i naš narod. To mi imponuje i osjećam se srećno - dodao je Dodik.

Dodik se nedavno u Moskvi sastao sa predsjednikom Rusije sa kojim je, uz krupne političke teme, razgovarao i o velikim ekonomskim projektima.

Dodik je komentarisao i referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i odnos Srbije prema tom pitanju.

- Razumljivo je da Srbija ima stav da ne priznaje referendume, jer ako priznaje referendum onda je na korak do priznanja tzv. Kosova. S druge strane, mi koji se borimo za naš status u Republici Srpskoj smatramo da referendum koji je najopštiji način izjašnjavanja naroda, treba i mora da bude dio prihvaćene političke prakse. Rusija ima pravo da štiti svoju milionsku populaciju na tom prostoru. Ako Amerikanci mogu da zaštite svog pojedinca bilo gdje u svijetu, da upotrebe svoje najeleitnije jedinice da bi sprečile nedaću svojih državljana onda zašto, izvinite, Rusija nema pravo da zaštiti 15 miliona Rusa, pogotovo nakon svega što su u Ukrajini doživjeli. Ukinut im je jezik i zar su očekivali da će se oni iseliti odatle? Umjesto toga odlučili su da se bore - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Putin uporno govorio da nema problem sa Ukrajinom i da ima dvije stvari koje se ne smiju dirati.

- Јedna je da Ukrajina ne može da bude poligon NATO-a za ugrožavanje Rusije u bezbjednosnom smislu, a druga da se obezbijede sva prava ruskom narodu koji tamo živi kao što to postoji u svim zemljama zapadne civilizacije. I jedno i drugo je bilo ugroženo - rekao je Dodik za Sputnjik.

Dodik je govorio i o ekonomskim i energetskim projektima.

Ističe da za gasovod ostaje da se obezbijedi dozvola Sarajeva.

- Da se prođe granična linija, a to je Drina. To već godinama osporavaju u Sarajevu. Mislili smo da će se oni urazumiti ali ništa od toga. Ne radi se ni o kakvoj novčanoj obavezi BiH, finansijske stvari su riješene između nas i Rusije i značajan dio terete pada na njihovu stranu. Dozvole daje Republika Srpska, od Sarajeva nam treba samo ta za prolaz ispod Drine. Teško mi je da govorim da je Drina nama granica ali je to formalno-pravno tako. Oni su našli taj momenat da nam zagorčavaju i projekat i život. To je veoma obimna investicija, možda naznačajnija u Srpskoj ikada. Sarajevo tim stopiranjem pokušava da se dodvori Zapadu koji je bijesan i na Rusiju i na Putina. Čekaćemo ih, imaju i oni projekte, kada budu spremni nas da puste, pustićemo i mi njih, ali ne volim to. Nisam ja takav čovjek, ne zaustavljam ja nikakve projekte ali naprosto dođete u poziciju da drugačije ne možete – ako se to mjeri ovim aršinima u Sarajevu, onda ćemo i mi tako - pojasnio je Dodik.

Smatra da će sve biti završeno do Nove godine.

- Biće to jedna od najvažnijih tema za samo formiranje vlasti i ako toga ne bude, neće biti ni formirana vlast. U Sarajevu moraju da računaju na to da je to za nas ona crta koja mora da bude riješena pogotovo što to njih ništa ne košta, ništa im ne znači, osim što žele da nam onemoguće taj projekat - naveo je Dodik.

Dotakao se i pritsaka na Srbiji i prijetnjom obustave evropskog puta.

- Svjedok sam svih tih stvari i meni niko ne treba ništa da objašnjava. Cijeli politički establišment treba da se ujedini oko nacionalnih i državnih interesa i da se okupe oko predsjednika Aleksandra Vučića kao snažnog pregovarača. S druge strane, Zapadu ne odgovara Vučić koji je spreman da ode u Ujedinjene nacije, pa da im kaže da svi poštuju ukrajinski teritorijalni integritet, a da za Srbiju to ne važi. Vučić je problem Zapadu zato što postaje regionalni ili čak evropski lider koji ima jasan stav i pokazuje politiku odbrane srpskog nacionalnog i državnog interesa. I oni će učiniti sve da ga omalovaže i dobijajući male ustupke od njega željeće da ga prikažu kako je slab. Zapad šalje trećerazredne službenike da nešto posreduju - kaže Dodik.

Ističe da i u BiH, pored svih ambasadora koji nešto pokušavaju da urade, kršeći diplomatsku praksu, Njemačka šalje dva izaslanika.

- A imaju i sudije u Ustavnom sudu i zato pokušavam da animiram narod za jednu veliku podršku. Mi se do sada samo branimo, ali ćemo možda preduzeti neku akciju koja će ići veoma žestoko - rekao je Dodik.

Poručio je da ukoliko se BiH ne vrati na ustavni poredak, RS će pokrenuti pitanje nezavisnosti.

- Kada će biti taj trenutak, to ćemo mi odabrati. Sada će ovi iz opozicije reći da Dodik to stalno govori. Da, ali sam ja to pitanje legalizovao, svi očekuju da se to desi. Kada sam prije pet godina ovo prvi put spomenuo, niko nije smio ni da progovori. Mi možemo da prihvatimo BiH kakva je napisana od slova do slova u Ustavu, ako nećete tu, onu kakvu ste vi zamislili sigurno nećete dobiti. Kada ćemo mi izaći iz nje? Kada se stvore okolnosti. Zapad je bijesan i mislim da bi oni rado na nekima kao što smo mi pokazali svoju snagu, zato ćemo i mi malo pričekati, jer nismo iracionalni - naveo je Dodik.

Dodik je naveo da se svijet mijenja.

- Evropljani sada bukvalno jauču za sobom – pada im standard, dešava im se ulica tako da nam dođe da kažemo "ljudi, možemo li mi vama nešto pomoći, a ne da mi od vas očekujemo pomoć?" Kakva je to iluzija najbolje opisuje misnistarka spoljnih poslova Nemačke koja je rekla da njih ne zanima narod, već želja da ostanu na ukrajinskoj strani. Ne zanima te? Pa zanimaće te kada narod dođe na ulicu, a nema političara koji ne reaguje na ulicu. Angela Merkel je imala drugačiji stav, ona je bila svjesna da njemačka privreda ne može da opstane bez ruskog gasa i zbog toga je insistirala na Sjevernom toku. Onda su došli ovi trećerazredni "zeleni" koji se igraju politike, koji su nabildovani Soroševim vrijednostima i narede da se Severni tok zatvori. I sad jauču da nemaju plin. U čemu je ludilo? Putin kriv? Kako je on kriv kada je pustio da se izgradi Sjeverni tok i pustio gas? E ako nećete Sjeverni tok onda ga platite tri hiljade dolara u odnosu na prethodnih 500. Morate da platite svoju politiku. Svako plaća svoju politiku - zaključio je Dodik.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo