7°C
Mostar 11°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

29.09.2022 / 22:47 Rat u Ukrajini - Predsjednik SAD

Biden: SAD nikada neće priznati ruske referendume u Ukrajini

Biden: SAD nikada neće priznati ruske referendume u Ukrajini
Foto: Agencije

Predsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak je podigao svoj glas na kontraverzne referendume Rusije u Ukrajini navodeći kako Washintgon nikada neće priznati aneksiju Moskve nad dijelovima Ukrajine.

Govoreći na programu u Bijeloj kući na kojem su učestvovali i lideri pacifičkih zemalja, Biden je ovaj potez nazvao sramnim, navodeći kako želi jasno poručiti da SAD nikada neć priznati ruske zahtjeve na suverenu teritoriju Ukrajine.

- Ovaj takozvani referendum je sraman. Rezultati su proizvedeni u Moskvi, a istinska volja ukrajinskog naroda je vidljiva svakog dana dok žrtvuju svoje živote da spase svoje ljude, zadrže nezavisnost zemlje i odbrane slobodu - kazao je Biden.

Smatra kako je ruski rat na Ukrajinu, za kojeg vjeruje da je dio imperijalističkih ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina, jasno kršenje UN-ove Povelje.

Ukrajinske separatističke regije Donjeck i Lugansk, kao i dijelovi pod ruskom kontrolom Zaporožje i Herson održali su od 23. do 27. septembra referendume o pridruživanju Rusiji.

Moskva tvrdi da je 98 posto glasača izabralo da se pridruži Rusiji, dok Ukrajina i Zapad odbacuju rezultate. Potez je osudila i međunarodna zajednica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo