3°C
Mostar 9°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

29.09.2022 / 20:51 Rat u Ukrajini - Novi paket sankcija

U najnovijem paketu sankcija, EU predviđa derogaciju za Z. Balkan

U najnovijem paketu sankcija, EU predviđa derogaciju za Z. Balkan
Foto: Agencije

Ministri energetike Evropske unije (EU) će u okviru novog paketa sankcija vjerovatno odobriti i mjeru kojom će se zemlje Zapadnog Balkana izuzeti od ograničenja koje se odnosi na rusku sirovu naftu. Ova mjera ima za cilj moguće izbjegavanje zaobilaženja sankcija.

“Da bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana, potrebno je predvidjeti derogaciju kojom bi se omogućio tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosječnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbjeglo zaobilaženje (sankcija)”, stoji u tekstu predloga novih mera koje EU namjerava da uvedene protiv Rusije, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona, koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu.

Oko ovih mera i novog paketa sankcija ministri energetike će raspravljati i odlučivati na vanrednom sastanku koji će biti održan 30. septembra.

Mjere se tiču uglavnom određivanja ograničnjena cijena nafte i odlučiće se zabrana transporta nafte čija cijena prelazi dogovorenu ograničenu cijenu koju se očekuje da Unija postavi.

Prilikom usvajanja petog paketa sankcija protiv Rusije, u aprilu ove godine, EU je na sličan način izuzela Srbiju čime je omogućeno da se nastavi neometano snabdjevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ministri energetike EU će u toku rasprave odlučivati i oko varnednih mjera koje se odnose na neočekivanu dobit energetskih kompanija. Na istom sastanku će se raspravljati i o ograničenju cjene plina.

Blok od 27 zemalja članica pregovara o mjerama koje je prošle sedmice predložio Brisel kako bi se pokušalo obuzdati skok cijena energenata koji potiče rekordno visoku inflaciju i prijeti recesijom.

Dogovorom bi sve zemlje EU uvele porez na višak profita kompaniji za fosilna goriva ostvaren 2022. ili 2023. i vratile prihode koje jeftini proizvođači električne energije ostvaruju od ogromnih troškova električne energije.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo