5°C
Mostar 10°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

29.09.2022 / 11:29 BiH - Tuzla

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u TK

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u TK
Foto: FENA

Blizu 5.000 zdravstvenih radnika sa područja Tuzlanskog kantona od jutros je u generalnom štrajku. Epilog je to nepostizanja dogovora Sindikata zdravstvenih radnika i pregovaračkog tima Vlade TK.

- Ovo nema veze s izborima jer smo zahtjev uputili u maju kada još nije bila donesena odluka o održavanju izbora u BiH. Tražimo da se satnica sa 2.51 KM poveća na 2.81 KM, a Vlada TK nam nudi povećanje za 16 feninga. To je suština cijele priče. Pošto naši zahtjevi nisu ispunjeni, Štrajkački odbor je donio odluku o stupanju u generalni štrajk. U prvih sedam dana naši pacijenti to neće osjetiti, a šta će biti poslije vidjet ćemo - kaže predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH Zijad Latifović.

Iz Vlade TK su saopćili da, s obzirom na to da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima, ministrica zdravstva je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za danas.

Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika očekuje da će se u što skorije vrijeme nastaviti pregovori sa Vladom TK.

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo