9°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

29.09.2022 / 11:23 Svijet - Zaoštrena nuklearna retorika

Harris i Yoon osudili nova raketna testiranja Sjeverne Koreje

Harris i Yoon osudili nova raketna testiranja Sjeverne Koreje
Foto: Vijesti.ba

Potpredsjednica SAD-a Kamala Haris i južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol osudili su intenziviranje nuklearne retorike Sjeverne Koreje i testiranja oružja tokom njihovog razgovora u četvrtak u Seulu, samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja testirala rakete, prenosi Reuters.

Harris se sastala s Yoonom nakon što je rano u četvrtak stigla u glavni grad Južne Koreje, usred tinjajućih tenzija u regionu zbog lansiranja projektila Sjeverne Koreje i akcija Kine u Tajvanskom moreuzu.

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale i uvrstila u zakonske akte svoje pravo na korištenje preventivnih nuklearnih udara početkom ovog mjeseca.

Harris i Yoon osudili su "provokativnu nuklearnu retoriku Pjongjanga i lansiranje balističkih projektila" i potvrdili zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka, saopćila je Bijela kuća.

- Razgovarali su o našem odgovoru na potencijalne buduće provokacije, uključujući i trilateralnu saradnju sa Japanom - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Harris je također potvrdila proširenu posvećenost SAD-a azijskom savezniku, uključujući "cijeli spektar američkih odbrambenih sposobnosti", dodaje se.

Razgovarali su i o američkim subvencijama za električna vozila, za koje se Južna Koreja boji da bi mogle staviti u nepovoljniji položaj korejske proizvođače automobila.

Bijela kuća je saopćila da Harris razumije zabrinutost Seula i dogovorili su se da će nastaviti konsultacije.

Južnokorejska agencija News1 objavila je da je Harris rekala Yoonu da se Biden obavezao da će pronaći načine za rješavanje pomenutiih problema.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo