10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

29.09.2022 / 10:26 Obrazovanje - Sarajevo

Dekan FIN-a: Nastojimo u akademskom smislu biti most između Istoka i Zapada

Dekan FIN-a: Nastojimo u akademskom smislu biti most između Istoka i Zapada
Foto: FENA

Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) utemeljen je na današnji dan, 29. septembra 1977. godine, i već 45 godina je otvorenih vrata za one koji se interesiraju za islamsko mišljenje u Bosni i Hercegovini.

Budući da nastoje biti u akademskom smislu most između Istoka i Zapada, dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović izrazio je iskrenu dobrodošlicu svim tragaocima za znanjem, mudrošću i duhovnošću, posebno mladim istraživačima koji se interesiraju za islamsko mišljenje u Bosni i Hercegovini.

- Ispunjavajući svoju misiju i preživljavajući genocid i druga nastojanja zatiranja svega što je islamsko, kao i 1.425 dana opsade Sarajeva, danas Fakultet s trocikličnim studijem i osam studijskih programa, 45 zaposlenih, preko 1.300 alumnija i 600 studenata, Studentskim domom, Centrom za Kur'an i sunnet, bibliotekom s više od 25.000 bibliotečkih jedinica te referentnim djelima i respektabilnim društvenim utjecajem svojih nastavnika, snažno doprinosi savremenoj interpretaciji islamske misli – kazao je Hasanović, javlja MINA.

Dok je u početku Islamski teološki fakultet pokušavao udovoljiti samo potrebama Islamske zajednice, kako je cijenio Hasanović, danas FIN kao punopravni član UNSA nastoji odgovoriti potrebama bh. društva, ali i izazovima koji su primjetni u drugim evropskim državama.

Danas studijske programe Fakulteta izvode neki od najuglednijih bošnjačkih intelektualaca i naučnika, s visokim kompetencijskim referencama iz različitih područja islamske misli i nauke.

Izrazio je nadu da će FIN i u budućnosti nastaviti svoj razvoj.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo