-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

26.09.2022 / 15:47 Svijet - FSB

Rusija poslala vojsku na granicu s Gruzijom: Da li se zatvaraju granice?

Rusija poslala vojsku na granicu s Gruzijom: Da li se zatvaraju granice?
Foto: Shutterstock
Ruska Savezna sigurnosna služba (FSB) potvrdila je u ponedjeljak da je poslala interventno vozilo na granicu s Gruzijom gdje su u posljednjim danima zabilježene kilometarske kolone, ...

... te su dodali da je cilj sprječavanje rezervista ruske vojske da napuste zemlju.

Kako se može vidjeti na objavama sa društvenih mreža, ruski vojni transporter koji je prevozio više vojnika došao je do graničnog prelaza Verkhnyy Lars na granici sa Gruzijom kako bi spriječio ilegalni prelazak ruskih rezervista u Gruziju, ali da nema opasnosti po ostale muškarce koji su preporučenoj dobnoj granici za mobilizaciju.

Netom prije FSB-ove objave pojavili su se navodi da ruska vojska zatvara granični prijelaz i zabranjuje dalji prelazak granice ka Gruziji, javljaju mediji koji se nalaze na granici. No, Kremlj je ranije saopštio kako “nema odluke o zatvaranju granica”. Kao razlog slanja vojske na granice, navedeno je da žele spriječiti rezerviste da pređu granicu bez pasoške kontrole.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio “djelimičnu mobilizaciju” hiljade Rusa napušta državu u strahu od mobilizacije. Tako su se napravile kilometarske kolone na granici sa Gruzijom, a izvještaji govore da su znatno povećani ulasci Rusa u zemlje poput Kirgistana, Uzbekistana, Gruzije, pa čak i Mongolije. Mnogi pokušavaju ući i u Finsku koja je najavila da će Rusima pooštriti kriterije za ulazak u zemlju.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo