°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

26.09.2022 / 14:05 Regija - Reakcije

EK: Odnosi Srbije s Rusijom otvaraju ozbiljna pitanja

EK: Odnosi Srbije s Rusijom otvaraju ozbiljna pitanja
Aleksandar Vučić (Foto: PIXSELL)
Sporazum o redovitim konzultacijama ministarstava vanjskih poslova Srbije i Rusije, zemlje koja je nelegalno napala suverenu zemlju i čija vojska svakodnevno čini zločine, otvara ozbiljna pitanja ...

... i suprotna je deklariranom cilju Beograda o priključivanju EU-u, istaknula je u ponedjeljak Europska komisija.

“Ako vidimo da ministarstvo vanjskih poslova Srbije dogovara redovite konzulacije s ministarstvom zemlje koja na dnevno bazi krši Povelju UN-a, čija vojska čini zločine i zvjerstva, onda je to vrlo jasan znak njihove namjere da pojačaju svoje veze s Rusijom i to otvara ozbiljna pitanja”, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku EK-a Peter Stano.

Stano je na novinarsko pitanje komentirao potpisivanje sporazuma između ministara vanjskih poslova Rusije i Srbije Sergeja Lavrova i Nikole Selakovića o redovitim konzultacijama i koordinaciji u sljedeće dvije godine. Taj dokument je potpisan prošli petak na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, javlja Hina.

“Europska unija je bila vrlo jasna sa zemljama partnerima, a posebice s onima u procesu pristupanja, da odnosi ne mogu biti uobičajeni s takvom zemljom i režimom, koji čini toliko zločina i zvjerstava. Mi to uzimamo vrlo ozbiljno”, rekao je Stano dodajući da je Srbija svojom vlastitom odlukom proglasila pristupanje EU-u svojim prioritetom.

“Ta odluka povlači za sobom i usklađivanje s EU-om u pitanjima vanjske politike”, istaknuo je Stano.

Srbija je jedina zemlja kandidatkinja koja odbija slijediti odluke EU-a u području vanjske politike, uključujući i sankcije koje je Unija uvela protiv Ruske Federacije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo