6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

26.09.2022 / 13:28 Rat u Ukrajini - Moskva

Rusi bježe u Gruziju nakon Putinove naredbe o mobilizaciji

Rusi bježe u Gruziju nakon Putinove naredbe o mobilizaciji
Foto: Arhiv
Ruski muškarci bježe u susjednu Gruziju kako bi izbjegli pozive da se bore u ratu s kojim se ne slažu nakon naredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina da se mobiliziraju stotine hiljada rezervista za sukob u Ukrajini.

Jučer je čekanje za ulazak u Gruziju doseglo 48 sati, s više od 3.l000 vozila u redu za prelazak granice, izvijestili su ruski državni mediji pozivajući se na lokalne dužnosnike.

Gruzijski glavni grad Tbilisi već je zabilježio dolazak oko 40.000 Rusa otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara, prema vladinoj statistici.

- Kada smo saznali za mobilizaciju, ostavili smo sve kod kuće i uskočili u auto - rekao je Dmitrij Kurilijunok za Reuters u Tbilisiju.

Dmitrij, njegova supruga Irina i kćerka prvo su se vozili preko južne Rusije od Krasnodara do Mineralnih Voda na Sjevernom Kavkazu, polazne stanice za mnoge koji su prelazili u Gruziju. Tamo su angažovali lokalnog vozača da ih preveze kroz granične prelaze i nakon 24 sata stigli su u Tbilisi.

- Mi smo potpuno protiv ovog rata. Za nas, kao i za druge, to je strašno. Umrijeti i ubijati druge, a zbog čega? Ne razumijemo. Zato smo odlučili pobjeći - rekao je.

Tačan broj ljudi koji su napustili Rusiju otkako je Putin prošle srijede objavio ono što je nazvao "djelomičnom mobilizacijom" nije poznat.

Scene poput onih na rusko-gruzijskoj granici mogle su se vidjeti i na prelazima s Kazahstanom, Finskom i Mongolijom. Sve ove zemlje su izvijestile o velikim kolonama. Rusija nije zatvorila svoje granice, a činilo se da graničari općenito puštaju ljude da odu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo