0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

24.09.2022 / 23:15 Svijet - Generalna skupština UN-a

Lavrov: Danas se rješava pitanje budućeg svjetskog poretka

Lavrov: Danas se rješava pitanje budućeg svjetskog poretka
Sergej Lavrov / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je na drastično pogoršanje situacije u oblasti međunarodne sigurnosti i ukazao da se danas odlučuje kakav će biti svjetski poredak.

"Umjesto poštenog dijaloga i potrage za kompromisima suočavamo se sa dezinformacijama, insceniranim situacijama i provokacijama", rekao je Lavrov u obraćanju učesnicima 77. sjednice Generalne skupštine UN-a.

On je istakao da kurs Zapada podriva povjerenje prema međunarodnim institucijama kao organima usaglašavanja interesa, kao i prema međunarodnom pravu kao garanciji pravednosti i zaštite slabih od bezakonja.

"Danas se rješava pitanje budućeg svjetskog poretka, to je jasno svakom objektivnom posmatraču. Pitanje je da li će to biti svijet sa jednim hegemonom koji sve tera da žive po svojim dobro poznatim 'pravilima' od kojih samo on ima korist ili će to biti demokratski, pravedan svijet, bez ucjene i zastrašivanja, neonacizma i neokolonijalizma", poručio je Lavrov.

Lavrov je naglasio da je "Rusija čvrsto izabrala drugu opciju i zajedno sa saveznicima, partnerima i istomišljenicima poziva da takav svijet i postane stvarnost."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo