4°C
Mostar 9°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

24.09.2022 / 14:37 Politika - Prenosimo

HRS nacrtao novu kartu, želi preustroj Federacije BiH

HRS nacrtao novu kartu, želi preustroj Federacije BiH
Foto: FB

Hrvatska republikanska stranka (HRS) je u toku svoje predizborne kampanje iznijela prijedlog preustroja Bosne i Hercegovine, no na karti koju predlažu radi se samo o preustroju Federacije BiH.

Prema karti koju su objavili na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, Federacija BiH bi se sastojala dva kantona i tri distrikta.

Jedan kanton bi se zvao "Županija Posavsko - Herceg - Bosanska" i on ne bi imao teritorijalnu jedinstvenu cjelinu. U njegov sastav bi ušli Livanjski, Zapadnohercegovački, Posavski kanton, te dijelovi Hercegovačko-neretvanskog kantona, dio Srednjobosanskog kantona, kao i Žepče i Usora iz Zeničko-dobojskog kantona.

Drugi kanton prema planu HRS-a je "Bosansko-Podrinjski-Krajiški" i sastojao bi se od Unsko-sanskog kantona, Sarajevskog, Bosansko-podrinjskog kantona, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona bez Žepča i Usore te dijelova Srednjobosanskog kantona.

Distrikti bi prema ideji HRS-a bili Mostar, Prozor i Travnik. Iz HRS-a nisu naveli na koji način žele ostvariti ovaj cilj, ali su zato poručili:

- 2.10. pokaži hrabrost i podrži preustroj BiH koji garantuje ravnopravnost hrvatskom narodu!


(Vijesti.ba / Faktor)

Izdvajamo