8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.09.2022 / 23:01 BiH - Banja Luka

BiH i EU povezani kroz dobro na reviji: Spoj domaćih modnih kompanija i evropskih dizajnera

BiH i EU povezani kroz dobro na reviji: Spoj domaćih modnih kompanija i evropskih dizajnera
Foto: Avaz

"Povezani kroz dobro" je ključna poruka koja je obilježila modnu reviju pod nazivom #MadeInBiH održanu večeras u Banjoj Luci u organizaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa modnim festivalom European Fashion Passport.

Događaj je okupio i povezao bh. kompanije iz modne i tekstilne industrije iz Maglaja, Laktaša, Sarajeva, Zenice, Kostajnice, i drugih lokalnih zajednica, koje su razvile ili pokrenule svoje poslovanje uz podršku Evropske unije.

EU osigurala 1.3 miliona eura

Kroz projekat "EU4BusinessRecovery", Evropska unija je osigurala bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,3 miliona eura za 29 lokalnih kompanija u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće. Na reviji su predstavljeni kreativni radovi devet kompanija – Bontex iz Maglaja, Empress iz Zenice, Galtex iz Pala, Nerzz Bešlagić iz Visokog, Sana Linea iz Kostajnice, Lobby iz Laktaša, NBM iz Kozarske Dubice, Zenko iz Zenice i Catwalk iz Sarajeva.

- Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal i uz pravu podršku, poduzetnici su pokazali da mogu uspjeti. Podržavajući poslovanje u ovoj zemlji, EU ne djeluje kao donator, već kao investitor u budućnost Bosne i Hercegovine na njenom putu ka EU.

Od početka pandemije, osigurali smo oko 70 miliona eura kroz različite programe, kako bi poduzetnicima i preduzećima u Bosni i Hercegovini pružili finansijsku i praktičnu podršku koja im je potrebna. Jer mi smo zaista „povezani kroz dobro - rekao je ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Bh. modna scena je oskudna i svaka aktivnost se revitalizira

U drugom dijelu programa, na modnoj reviji su predstavljene kreacije trideset modnih dizajnera koji dolaze iz zemalja Evropske unije, Ukrajine i Zapadnog Balkana, a koji su učesnici modnog festivala European Fashion Passport.

- Bh. modna scena je oskudna i svaka aktivnost se revitalizira, a danas smo imali priliku vidjeti izvrsnu reviju #MadeInBiH, naših tekstilnih kompanija. Čestitam EU u BiH na podršci i inicijativi da sarađuje sa tekstilnom industrijom. European Fashion Passport dizajneri su se večeras predstavili zbirnom revijom. Drago mi je kad vidim da publika i dizajneri, ali i modeli, uživaju. Mi ne živimo za modu, mi živimo modu - rekao je Adnan Hajrulahović HAAD, bh. dizajner i art direktor European Fashion Passport festivala.

Modna revija je okupila brojne i ugledne predstavnike poslovne, akademske i međunarodne zajednice, kao i predstavnike civilnog društva, umjetnosti, kulture i sporta iz Banjaluke i okoline.

Projekat Evropske unije, EU4BusinessRecovery, koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH, ima za cilj smanjenje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, i sektoru tekstila, odjeće i obuće, te na preduzetnike i poljoprivrednike. Ovim projektom, Evropska unija planira podržati najmanje 150 kompanija kako bi unaprijedile svoje poslovanje, čime bi se osiguralo više od 1.000 radnih mjesta.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo