10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.09.2022 / 17:34 Svijet - Predsjednik Turske

Erdogan: Razmjena zarobljenika važan korak ka okončanju rata

Erdogan: Razmjena zarobljenika važan korak ka okončanju rata
Foto: Arhiv
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je razmjena zarobljenika koju su sprovele Rusija i Ukrajina, a u kojoj je učestvovalo blizu 300 ljudi i uz posredovanje Turske, važan korak ka okončanju rata, izvijestila je danas turska televizija NTV.

Među razmijenjenima, pet visokih ukrajinskih komandanata stiglo je u Tursku, gdje će ostati do kraja rata, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je "velike heroje", prenio je Reuters.

Kako se navodi u izvještaju NTV, Erdogan je novinarima u Njujorku rekao da je do razmjene došlo kao rezultat diplomatskog napora koji je vodio sa Zelenskim i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Turska je sada dobila rezultat svog vjerovanja u moć dijaloga i diplomatije", rekao je on na kraju posjete Sjedinjenim Državama.

Članica NATO Turska ima bliske veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom i pokušava da balansira odnose kroz rat, odbacujući zapadne sankcije Moskvi, a istovremeno kritikujući ruski napad na Ukrajinu i snabdijevajući Kijev naoružanim bespilotnim letjelicama, navodi Rojters.

"Ova razmjena zarobljenika, koja je obavljena uz posredovanje Turske, važan je korak ka okončanju rata", kazao je Erdogan.

Dodao je da će nastaviti njihove napore za postizanje mira i stabilnosti u budućnosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo