8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.09.2022 / 16:28 Politika - Saopćenje

Novalić: Očuvali smo financijsku stabilnost, ključno osigurati uvjete za daljni rast

Novalić: Očuvali smo financijsku stabilnost, ključno osigurati uvjete za daljni rast
Foto: Vlada BiH
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio je uvodničar na prvom kongresu namijenjenom profesionalcima u oblasti financija u javnom sektoru, koji se u organizaciji konzultantske kuće Revicon održava u Neumu.

Trodnevni kongres prilika je da nositelji reformskih procesa i svih strana uključenih u provedbu Strategije reforme upravljanja javnim financijama razmijene iskustva i dobre prakse s ciljem unaprjeđenja ključnih funkcija sistema u ovoj oblasti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Obraćajući se sudionicima premijer Novalić podsjetio je kako je javni sektor u BiH bio garant stabilnosti u turbulentnim i neizvjesnim vremenima, iako je često bio na udaru javnosti.

"Koliko je uloga države i javnih financija nezamjenjiva svjedoče dvije najglobalnije vanredne okolnosti koje su nas pogodile posljednjih godina. To su pandemija koronavirusa i inflacija izazvana ratom u Ukrajini koja je donijela i dvije najkritičnije krize u oblasti hrane i energije. Mi ih servisiramo i rješavamo zahvaljujući našem javnom sektoru i javnim financijama. Naravno, pored našeg sudjelovanja u rješavaju krize, dugujemo svaku zahvalnost na izuzetnoj žilavosti naših gospodarstvenika", istaknuo je Novalić.

Kao najvažniji parametar kojim se mjeri uspjeh rada jedne vlade i njene sposobnosti da putem javnih financija očuva stabilnost ekonomije, naveo je bruto društveni proizvod.

"Ako gledamo taj parametar, možemo reći da smo uspjeli u potpunosti. Samo za primjer, od 2010. do 2014. godine rast BDP-a je bio 1,3 milijarde. Kad smo instalirali našu reformsku agendu rast je tijekom našeg prvog mandata bio 4,15 milijardi maraka, a od 2018. do ove 2022. godine BDP je porastao 4,13 milijardi maraka. Znači, u jeku najveće krize pandemije, naša politika i sposobnost, kao i sposobnost naših poslodavaca, donijeli su da imamo tri i pol puta veći rast nego u periodu prije kriza", obrazložio je federalni premijer.

Podcrtavajući i da nema ekonomije bez socijalnog mira, Novalić je podsjetio da je aktualna Vlada FBiH donijela niz zakona u tom pravcu.

Također je naveo kako je, zahvaljujući reformama u vrijeme aktualne Vlade otvoreno 60.000 novih radnih mjesta što je, kako je istaknuo, sedam puta više nego u mandatu prethodne vlade.

Kao dodatni primjer Novalić je naveo i jedan od najmultiplikativnijih faktora koji utječu na rast BDP-a, a to je izvoz koji je 2015. godine iznosio 5,68 milijardi, dok je danas 11,8 milijardi maraka.

"Meni je žao što naši reformski zakoni koje smo zacrtali u svojoj agendi, a to su dva fiskalna zakona, o porezu na dohodak i doprinosima, od 2018. stoje u Parlamentu FBiH, a ključno je da donesemo ta dva zakona i zakon o fiskalnim sistemima. Oni bi smanjili opterećenje i ostvarili daljnji rast u novim zapošljavanjima. Uz njih, ključni faktor budućeg rasta je i infrastruktura", kazao je federalni premijer.

Dodao je da rekordni javni prihodi i relativna nezaduženost omogućuju da se ulaganjem značajnih sredstava u narednom razdoblju napravi još veći iskorak na jačanju ekonomije u Federaciji.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo