16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

22.09.2022 / 12:38 Regija - Uskok pokrenuo istragu

U Hrvatsku prokrijumčarili i prodali 54 tone duhana

U Hrvatsku prokrijumčarili i prodali 54 tone duhana
Foto: Arhiv
Zbog sumnje da su se zločinački udružili te iz Njemačke u Hrvatsku prokrijumčarili i ilegalno prodali više od 54 tone sitno rezanog duhana, ...

... čime su hrvatski državni proračun oštetili za 47 milijuna kuna, Uskok je pokrenuo istragu protiv petorice muškaraca koji su privedeni, od kojih je za dvojicu zatražio istražni zatvor.

Iz Uskoka su u četvrtak priopćili da su na temelju kaznene prijave varaždinske policije donijeli rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenih u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina, koje tereti da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine, oba u sastavu zločinačkog udruženja.

Navode da je prvoosumnjičeni od veljače do 20. rujna ove godine na području Zagreba i Ljubešćice povezao ostale na kupnji većih količina suhog duhana u Njemačkoj te njegovim unošenjem u Hrvatsku preko Slovačke, Mađarske i Slovenije, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave (obračuna i plaćanja trošarine), javlja Hina.

Pritom je drugookrivljeni s predstavnicima tvrtke iz Njemačke dogovarao količine i nabavnu cijenu duhana te njegov prijevoz do skladišnog prostora u Bratislavi, koji je prvookrivljeni prethodno iznajmio u tu svrhu.

Ostala dvojica osumnjičenih su osiguravali teretna i priključna vozila za prijevoz duhana, koji je potom četverookrivljeni preuzimao u skladištu u Bratislavi i dovozio ga u Hrvatsku te ga zajedno s trećeokrivljenim prevozio do skladišta u Zagrebu, gdje su istovarivali prešani duhan, skladištili, pakirali i pripremali za prodaju te ga isporučivali kupcima koje je prvookrivljeni prije toga pronalazio.

Na opisani način okrivljenici su iz Njemačke u Hrvatsku u najmanje pet navrata prokrijumčarili najmanje 54,7 tona suhog duhana u listu, a prodajom na ilegalnom tržištu su na ime neplaćenih trošarina oštetili državni proračun za najmanje 47 milijuna kuna.

Prodajom tako uvezenog duhana ostvarili su protupravnu korist od najmanje 2,7 milijuna kuna, a novac su sukladno svojim ulogama i prethodnom dogovoru međusobno podijelili.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo