7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

22.09.2022 / 11:54 Fudbal - UEFA-ina revolucija

Evropski Superkup u Americi će igrati prvak MLS-a

Evropski Superkup u Americi će igrati prvak MLS-a
Foto: Vijesti.ba
UEFA utakmice za evropske trofeje seli u Ameriku.

Nakon što je As prije nekoliko dana otkrio da slijedi igranje finala Lige prvaka u New Yorku, Guardian piše da ide korak dalje. Ne samo da će se za evropski Superkup igrati u Americi nego će priliku za njegovo osvajanje imati i klub iz Amerike.

Tri evropska i jedan američki klub igrali bi četiri utakmice

Englezi navode: "UEFA mjesecima radi na tome da Superkup učini atraktivnijim i profitabilnijim. Trenutno jednu utakmicu za taj trofej na neutralnom terenu igraju osvajač Lige prvaka i Evropa lige. U Nyonu su prihvatili ideju da ovakav format zamijeni turnir, i to Final Four koji bi se igrao daleko od Evrope. Konkretno, u SAD-u", piše Guardian i otkriva sudionike Superkupa Evrope šest hiljada kilometara daleko od nje i s neevropskim klubom:

"Za trofej bi se natjecali osvajači Lige prvaka, Evropa lige i Konferencijske lige. Četvrti klub bio bi prvak MLS-a. Igrale bi se četiri utakmice; dva polufinala, 'utješno finale' ili utakmica za treće mjesto i veliko finale."

Ko bi ove godine igrao za evropsko-američki Superkup?

Ovog ljeta bi za takav Superkup igrali Real, Eintracht, Roma i New York City, klub iz portfelja emiratskih vlasnika Manchester Cityja i aktualni prvak MLS-a. U toj ligi natječe se 27 klubova, od čega su tri kanadska i ostali američki. Do velikog zaokreta UEFA-e prema Americi došlo je zbog toga što u Nyonu SAD smatraju ključnim tržištem u strategiji rasta jer Amerika ima najveći potencijal privlačenja nove publike.

Zašto baš Amerika?

UEFA tako želi dodatno profitirati na onome što je već uspjela potpisivanjem novog ugovora o prodaji televizijskih prava u SAD, kojim je zaradila 150 posto više nego od prethodnog. Guardian otkriva i da bi evropski Superkup u Americi mogao krenuti 2024.

Dodaje da to nije jedina opcija koju UEFA razmatra. Razmišlja se o ideji da za Superkup igraju osvajač Evropa lige i Konferencijske lige te da za trofej igraju finalisti Lige prvaka i dva pozvana, izabrana kluba, prenosi Index.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo