15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

22.09.2022 / 09:17 Rat u Ukrajini - Truss u UN-u

Putin očajnički pokušava opravdati svoje katastrofalne neuspjehe

Putin očajnički pokušava opravdati svoje katastrofalne neuspjehe
Foto: Reuters
Britanska premijerka Liz Truss optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina za "prijeteće zveckanje oružjem" kako bi, navodi, pokrio svoju neuspjelu invaziju na Ukrajinu.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija je poručila da se njeni osnivački principi krše zbog agresije autoritarnih država, prenosi Beta.

Truss je rat u Ukrajini nazvala bitkom za “vrijednosti i sigurnost cijelog svijeta“ i veličala pokojnu kraljicu Elizabetu II u kao simbol svega što Ujedinjene nacije znače.

Odgovarajući na Putinovu odluku da mobiliše rezerviste i da će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju da zaštiti Rusiju – što očigledno upućuje na ruski nuklearni arsenal, Truss optužuje ruskog lidera da “očajnički pokušava da opravda svoje katastrofalne neuspjehe“.

“On povećava rizik šaljući još više rezervista u strašnu sudbinu. On očajnički pokušava da preuzme plašt demokratije za režim bez ljudskih prava i sloboda. I iznosi još lažnih tvrdnji i preteći zvecka oružjem“, navodi u govoru.

“To neće raditi. Međunarodni savez je jak, Ukrajina je jaka“, smatra Truss.

U govoru u kojem iznosi svoj pogled na vanjsku politiku u svijetu koji se “prevrnuo“ zbog ruske invazije, Truss govori i o kraljici čijoj su sahrani u ponedjeljak prisustvovali mnogi svjetski lideri koji su sada u Ujedinjenim nacijama.

Ona kaže da kraljica “simboliše poslijeratne vrijednosti na kojima je osnovana ova organizacija“, i da je Elizabeta za 70 godina na tronu “prevazišla razlike i izliječila podjele“.

Truss pominje govor kraljice u UN-u 1957. godine, u kojem je Elizabeta rekla “narodi svijeta očekuju da Ujedinjene nacije istraju u svojim naporima“ da okončaju sukobe i krize.

Truss podsjeća da je kraljica “upozorila da je od vitalnog značaja ne samo imati snažne ideale, već i političku volju da se ispune”. Naglasila je da je došlo vrijeme da se ta volja pokaže.

U svom prvom međunarodnom govoru otkako je prije dvije sedmice postala premijerka, Truss pozdravlja osnivačke principe Ujedinjenih nacija, istovremeno pozivajući na nove međunarodne saveze kako bi se nadvladao utjecaj autoritarnih režima.

Ona konstatuje da se osnovni principi Ujedinjenih nacija “koji su definisali ljudske živote od mračnih dana 1940-ih, lome“, a „geopolitika ulazi u novu eru“ u kojoj “autoritarne države potkopavaju stabilnost i sigurnost svijeta“.

To je – tumači AP – direktan udarac na Rusiju, a također i na Kinu, čiji sve veći utjecaj među zemljama u razvoju te stvara veliku zabrinutost za Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike.

Truss u govoru kaže da svjetske demokratske sile moraju privoljeti zemlje u razvoju “strateškim vezama zasnovanim na obostranoj koristi i povjerenju“, a ne “utjecanjem kroz zaduživanje, agresiju i preuzimanje kontrole nad ključnom infrastrukturom i rudama“.

Ona također poziva na pooštravanje odgovora Zapada na rusku invaziju Ukrajine. Zatražila je sankcije Rusiji i rekla da “G-7 i njihovi istomišljenici trebaju djelovati kao ekonomski NATO“, podržavajući zemlje koje su na meti “ekonomske agresije autoritarnih režima“.

Ona poziva države svijeta da nađu alternative ruskoj nafti i gasu i zaštite lance snabdijevanja za sve, od hrane do minerala.

“Slobodnom svijetu je potrebna ekonomska snaga i otpornost da se suprotstavi autoritarnoj agresiji i pobjedi u ovoj novoj eri strateškog nadmetanja“, rekla je ona.

Truss smatra da Velika Britanija nakon Brexita “gradi nova partnerstva širom svijeta“, navodeći ulogu u NATO-u i vojnoj grupi Zajedničkih ekspedicionih snaga sjevernoevropskih zemalja, čiji je značaj porastao od ruske invazije na Ukrajinu.

Ona ukazuje i na produbljavanje veza sa “drugim demokratijama kao što su Indija, Indonezija i Južna Afrika“ i trgovinske ambicije sa indo-pacifičkim i zalivskim državama, što je znak da Velika Britanija, sada van Evropske unije, vidi ostatak svijeta – i posebno Aziju – kao politički i ekonomski prioritet“.

Uz konstataciju da “njihova posvećenost nadi i napretku mora početi kod kuće“, u govoru Truss piše da demonstriranje snage demokratije “počinje rastom i izgradnjom britanske ekonomije koja nagrađuje preduzetništvo i privlači investicije“.

Za Truss, konzervativnu borkinju za slobodno tržište, to znači smanjenje individualnih i korporativnih poreza i manje propisa o poslovanju.

Ipak, uprkos ekonomskim potresima, u govoru Truss piše da je posvećenost Velike Britanije odbrani Ukrajine “potpuna“ jer “ovo je odlučujući trenutak u njihovoj historiji, u historiji ove organizacije i u historiji slobode“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo