-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

22.09.2022 / 08:28 Ličnost dana - Ličnost dana

ANN WAGNER - AMERIČKA PODRŠKA BiH

ANN WAGNER - AMERIČKA PODRŠKA BiH
Foto: Vijesti.ba
Predstavnički dom američkog Kongresa prijedlog Zakona o potvrđivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH kroz sankcije, kako bi se odvratilo od destabilizirajućih akcija u BiH.

Zakon se utvrđuju sankcije osobama koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na bilo koji način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Inicijator zakona je kongresmenka Ann Wagner, zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma.

- Regija Sent Luis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko sarađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne alate za suočavanje s korupcijom u Bosni, kaže Wagner.

Smatra da ljudi u BiH trpe zbog direktnog djelovanja političara koji siju podjele u BiH, a da to često bude uz podršku Rusije.

- Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, sačuvati decenije napretka nakon užasnog bosanskog rata, i poslati jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu. Nadam se da će Senat poduzeti hitne mjere za usvajanje ovog zakona kako bismo mogli pomoći Bosancima da spriječe opasnu političku krizu - poručila je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo