8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

22.09.2022 / 08:22 Rat u Ukrajini - New York

Zelenski UN-u: Pitajte Ruse zašto su toliko opčinjeni kastracijom

Zelenski UN-u: Pitajte Ruse zašto su toliko opčinjeni kastracijom
Foto: Vijesti.ba
Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, odbacio je poteze Rusije kojom se ide ka eskalaciji rata, rekavši da će snage njegove zemlje nastaviti svoju protuofanzivu, ne dajući Rusiji prostora za mobilizaciju i ukopavanje na ukrajinskom tlu.

“Možemo vratiti ukrajinsku zastavu na cijeli naš teritorij. Možemo to učiniti silom oružja, ali treba nam vremena”, rekao je Zelenskiy u snimljenom prenosu Generalnoj  skupštini UN-a u srijedu, što je Rusija pokušala zaustaviti, ali su je zemlje članice velikom većinom odbile.

“Rusija želi provesti zimu na okupiranom teritoriju Ukrajine... Želi pripremiti utvrde na okupiranoj zemlji i provesti vojnu mobilizaciju kod kuće. Ne možemo pristati na odgođeni rat jer će biti još žešći nego što je sada.”

Zelenskiy je iznio, kako je rekao, pet uslova za mir o kojima se ne može pregovarati. Radi se o kazni za rusku agresiju, obnovu sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i sigurnosne garancije. Protiv Ukrajine je počinjen zločin i mi zahtijevamo pravednu kaznu”, rekao je Zelenskiy.

"Treba osnovati poseban sud za kažnjavanje Rusije za zločin agresije na našu državu... Rusija bi trebala platiti za ovaj rat svojom imovinom", rekao je ukrajinski predsjednik, pozivajući UN da Rusiji "ukloni pravo veta" kao član Vijeća sigurnosti. Zelenskiy je podsjetio svjetske čelnike na masovne grobnice koje su nedavno pronađene u oslobođenom gradu Iziumu u vrijeme dok se pripremala sjednica generalne skupštine, rekavši da je među tijelima bio muškarac zadavljen užetom i još jedan koji je bio kastriran prije ubistva. Ukrajinski predsjednik rekao je da to nije prvi takav zločin.

“Pitajte, molim vas, predstavnike Rusije zašto je ruska vojska toliko opsjednuta kastracijom. Što je njima učinjeno pa to žele činiti drugima?”

Njegovo obraćanje popraćeno je ovacijama brojnih sudionika sjednice. U svom uvodnom obraćanju, Zelenski je optužio Rusiju da je svojim "ilegalnim ratom" izazvala "katastrofalne turbulencije".

Govorio je istog dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao 300.000 vojnih rezervista na dužnost, potez koji je potaknuo rijetke proteste na ulicama Rusije.

Zelenskiy je rekao da je ovaj potez pokazao da njegov neprijatelj nije ozbiljan u pogledu mirovnih pregovora.

Osudio je nedavno najavljene planove u područjima njegove zemlje pod ruskom okupacijom za održavanje takozvanih referenduma o pridruživanju Rusiji - plan koji su zapadni čelnici osudili u utorak u UN-u. Riječ "kazna" pojavila se 15 puta u njegovom govoru i bila je prvi od njegovih pet uslova za mir o kojima se ne može pregovarati.

Rusija se mora suočiti s posljedicama za svoju agresiju, rekao je, daljnjim sankcijama i oduzimanjem UN-a Moskvi od njezine moćne uloge kao stalne članice Vijeća sigurnosti. Također je pozvao da se zaštite životi Ukrajinaca i da se poštuju međunarodno priznate granice zemlje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo