°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

21.09.2022 / 22:33 Regija - Borbena jedinica

NATO raspoređuje rezerve na Kosovu

NATO raspoređuje rezerve na Kosovu
Foto: N1

NATO je rasporedio rezervne vojnike u svoju misiju na Kosovu KFOR-u objavio je u srijedu jedan od zapovjednika misije, uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka koje uvode kosovske vlasti, a kojima se protive lokalni Srbi.

Raniji pokušaji da se uvedu tablice na većinski srpskom sjeveru Kosova doveli su do sukoba između policije i Srba koji su ljetos postavili blokade na putevima.

One su uklonjene kada su se u nadgledanje tog postupka uključili mirovnjaci NATO-a, a kosovske vlasti produžile rok do 31. oktobra.

S približavanjem tog datuma raste bojazan od izbijanja sukoba između Kosova i Srbije, više od 20 godina otkad je NATO bombardovao Srbiju kako bi zaustavio nasilje nad albanskom većinom na Kosovu, piše agencija Hina.

„U sklopu uobičajenog planiranja rasporeda snaga, postoje rezerve uvježbane za dolazak ovdje“, rekao je zapovjednik istočnog sektora KFOR-a, pukovnik Christopher Samulski novinarima u kampu Bondstil.

Blizu 3.700 NATO-ovih mirovnjaka trenutno je raspoređeno na Kosovu kako bi spriječili nasilje između etničkih Albanaca i Srba.

Američki oficir nije precizirao koliko je dodatnih vojnika stiglo na Kosovo, ali je spomenuo jedinicu „veličine borbene“. Borbena jedinica se obično sastoji od 500 do 1.000 vojnika.

 

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo