17°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 11°C
Bihać 6°C

21.09.2022 / 12:23 Ekonomija - Tešanj

Svečano otvoren 16. međunarodni sajam privrede Tešanj 2022. godine

Šesnaesti međunarodni sajam privrede "Tešanj – 2022", koji će se do 24. septembra održavati na lokalitetu Kraševo DC - Carina Tešanj, svečano je danas otvoren uz prisustvo brojnih zvanica. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Rumunija.

Sajam su svečano otvorili zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Andrew Jewell, ambasador Rumunije u BiH Anton Păcurețu te Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj" koje je i organizator ovog sajma.

Zvizdić je istakao kako je prijatelj tešanjskog Sajama, koji je jedan od najznačajnijih u regiji pa mu je i zbog toga drago što se ponovo održava. Dodao je kako su “prethodne tri godine bile težak period”, kako zbog političkih tenzija tako i pandemije koronavirusa. BiH, napomenuo je, nije dobila kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju pa je nužno vratiti povjerenje u institucije te da interese države postavimo na prvo mjesto.

Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da mu je kao čovjeku koji je iz privrede uvijek "posebno zadovoljstvo prisustvovati skupovima koji imaju za cilj da jačaju ekonomiju i međunarodnu saradnju".

- Okolnostii i prilagodljivost naših privrednika je nešto na šta svi možemo biti ponosni. Nažalost, taman kada se svijet počeo oporavljati od pandemije, zahvatile su nas nove krize u vidu globalne inflacije i ruske invazije na Ukrajinu. Pa ipak, naše privrednike ni ovo nije pokolebalo. Istaći ću samo dva podatka koja govore u prilog tome. Prema podacima Agencije za statistiku, BiH je prošle godine imala rast realnog bruto društvenog proizvoda za 7,5 posto. Čak je i Svjetska banka predvidjela dvostruko manje. To dovoljno govori o našim privrednicima - istakao je Novalić, koji je napomenuo kako je je to “sve iznenadilo”.

BiH je prošle godine, podvukao je, zabilježila i najveći izvoz ikada, a prema podacima za prvih osam mjeseci ove godine "na putu smo da oborimo još jedan rekord".

- Prije samo sedam godina, izvozili smo 5,680 milijardi. Ove, zadnje godine, jučer su izašli podaci, izvoz je više nego udvostručen - 11.880.000.000 KM. Vi, koji se danas nalazite ovdje, predstavljate lice ovog uspjeha i motora našeg razvoja - poručio je Novalić.

Dodao je i kako ti rezultati mogu biti puno bolji te da je svjestan kako politika nosi dio odgovornosti za stvarnje ambijenta u kojem će privrednici moći da “posluju lakše, brže i jeftinije”.

- Jedan od ciljeva politike je da služi privredi, a nikako obrnuto. Vlada FBiH je posljednjih godina uradila svoj dio zadatka, kada je u pitanju ekonomska stabilnost - naglasio je Novalić.

Kako bi očuvali radna mjesta i likvidnost u godinama pandemije, napomenuo je, kao vlada su uložili značajna sredstva te su u tome i uspjeli. Rekordni javni prihodi i “naša relativna nezaduženost” omogućava da se znatna ulaganja nastave i narednom periodu. Najavio je i početak radova na koridoru Vc kroz Općinu Tešanj.

- Tešanjski sajam je, zaista, jedan od najboljih modela za predstavljanje privrede BiH i pokazivanje njene snage i komparativnih prednosti regionalnim i međunarodnim partnerima - poručio je rumunski ambasador Păcurețu, koji je izrazio zadovoljstvo što je njegova zemlja ove godine zemlje-partner.

Premijer ZDK Mirnes Bašić istakao je kako je tešanjski sajam “jedini sajam u ZDK-u koji je odolio izazovima te opstao”.

- Tešanj je svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte, a zahvaljujući sajmu danas je i glavna poslovna vijest. Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede Tešnja i tešanjske regije, koja nas svaki dan iznova uči lekcijama kako se radi i razvija - podvukao je Bašić.

Predsjednik Organizacionog odbora Venan Hadžiselimović izrazio je zadovoljstvo što su, nakon dvije godine pauze zbog pandemije Covida-19, uspjeli organizirati sajam te da “svi zajedno ponovo imaju priliku da razgovaraju o privredi”.

Napomenuo je i kako su uspješno odolili izazovu koji je i pred tešanjsku privredu postavila pandemija koronavirusa, kada su sebi, za osnovne ciljeve, bili zacrtali pomoć društvu te održavanje radnih mjesta, a te su ciljeve, podvukao je, u potpunosti i ostvarili.

Načelnik te općine Suad Huskić istakao je da “prate svjetske i regionalne trendove”, da su lokalna zajednica s najmanjom administracijom te da veliki dio svog budžeta izdvajaju za podršku privredi.

Zahvalio je i na pomoći Vladi FBiH i Vladi ZDK-a i na ulaganjima u putnu infrastrukturu, otvaranje radnih zona te, izgradnji nove trafo-stanice čime su osigurane dovoljne količine struje za privredu tog grada i za naredna desetljeća.  

Ministar privrede ZDK Zlatko Jelić podvukao je kako je razvoj gospodarstva jedna od ključnih politika Vlade ZDK, a što pokazuju i konkretnom podrškom otvaranju novih preduzeća, otvaranju radnih zona, regresiranjem kamata za kredite privredi...

Ovogodišnji sajam održava se na na prostoru koji obuhvata 5.000 kvadratnih metara zatvorenog te više od 10.000 kvadratnih metara otvorenog prostora, a sudjeluje oko 300 izlagača iz svih zemalja regiona te iz Nizozemske, Belgije, Austrije, Španije, Poljske, Njemačke, Italije i Turske.

Prijavljeni su i zastupnici jedne američke te japanske kompanije, a na sajmu su zastupljeni skoro svi industrijski sektori - hemijski, automobilski, metalski, drvni…

Danas će, od 13.00 -14.15 sati, biti održana i panel diskusija na temu “Globalna ekonomska kriza – uticaj na BiH i zemlje regiona”.

Generalni pokrovitelj sajma je Vijeće ministara BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo