15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

21.09.2022 / 08:06 Politika - Predstavnički dom

SAD: Usvojen zakon o sankcijama za strance koji podrivaju Dejton

SAD: Usvojen zakon o sankcijama za strance koji podrivaju Dejton
Foto: Vijesti.ba

Predstavnički dom američkog Kongresa prijedlog Zakona o potvrđivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH kroz sankcije, kako bi se odvratilo od destabilizirajućih akcija u BiH.

Zakon se utvrđuju sankcije osobama koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na bilo koji način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Kongresmenka En Vagner (Ann Wagner), zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, objavila je sljedeću izjavu nakon što je Dom usvojio Zakon.

- Regija Sent Luis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko sarađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne alate za suočavanje s korupcijom u Bosni.

Smatra da ljudi u BiH trpe zbog direktnog djelovanja političara koji siju podjele u BiH, a da to često bude uz podršku Rusije.

- Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, sačuvati decenije napretka nakon užasnog bosanskog rata, i poslati jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu. Nadam se da će Senat poduzeti hitne mjere za usvajanje ovog zakona kako bismo mogli pomoći Bosancima da spriječe opasnu političku krizu -

(Vijesti.ba)

Izdvajamo