10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

20.09.2022 / 21:46 Svijet - Predsjednik Srbije

Vučić o obraćanju Putina: Bližimo se velikom svjetskom sukobu

Vučić o obraćanju Putina: Bližimo se velikom svjetskom sukobu
Foto: Vijesti.ba
Bojim se da za mjesec-dva ulazimo u veliki svjetski sukob koji nismo imali od Drugog svetskog rata, rekao je Vučić.

Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nije teško pretpostaviti šta će predsjednik Rusije Vladimir Putin da kaže na planiranom obraćanju.

- Pretpostavljam da se iz faze specijalne operacije približavamo velikom ratnom sukobu, i pitanje je gdje su granice. Bojim se da ćemo za mesec-dva da uđemo u veliki svjetski sukob koji nismo imali od Drugog svetskog rata. Na nama je, međutim, da građanima obezbijedimo sigurnost. Za sve nas, male, ne postoje lijepe i lake vinesti, i očekujem da sve što budemo vidjeli bude dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Rusije i Kine - rekao je Vučić.

Vučić je za RTS iz New Yorka rekao da njegov govor mnogi možda neće slušati, ali da će ga pročitati, a da će ga vjerovatno i slušati veći broj ljudi jer će prije njega govoriti predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Imam pravo na 15 minuta, ako i budem govorio nešto duže neću im dati da me prekidaju, jer vidim da ove velikane nisu prekidali, jer u ovom domu sam jednako važan i jednako je važna Srbija koliko i oni koji imaju deset i dvadeset i pedest puta više stanovnika nego što imamo mi, tako da važno je da će sadržaj biti precizan, tačan i na kraju, ako hoćete, za mene je lično važno da ostane zabilježeno da sam to rekao u UN ako niz bog čega zbog nekih istorijskih udžbenika - istakao je Vučić.

On je rekao i da će večeras učestvovati na sastanku regionalnih lidera, a potom podsetio da je najavljena podrška od strane EU nekim zemljama koje se ponašaju neodgovorno.

- Moramo i mi da imamo njihovu podršku, zato što smo se ponašali odgovorno. Ispoštujte one koji su radili dobro. Ne možete pomagati jednima, nego svima, i to sam se i dogovorio sa Ramom. Viće večeras i Abazović, Vjosa Osmani, Džaferović. Imaću sastanke i sa Lajčakom, Guterešom, sa kongresmenom Svolvelom. Mnogo posla danas, a onda sastanak sa prijateljima Grenelom i Kušnerom. Tek je početak dana ovde, ali da ponovim, dobra vijest za ljude u Srbiji, još jedna fascikla, još jedno povlačenje priznanja - zaključio je Vučić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo