8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.09.2022 / 10:27 Crna hronika - Akcija "Plan"

U Bijeljini zaplijenjena veća količina krijumčarene tekstilne robe

U Bijeljini zaplijenjena veća količina krijumčarene tekstilne robe
Foto: FENA

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva "Plan" u Carinskoj ispostavi Bijeljina oduzeli su veću količinu krijumčarene tekstilne robe u vrijednosti 70.000 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva "Plan" ovlašteni službenici Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, a na osnovu ranijih operativnih saznanja o krijumčarenju tekstila iz R. Srbije izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila i pošiljke prijavljene u carinskoj ispostavi Bijeljina, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Prilikom pregleda vozila u pomoćnim pretincima za palete pronađena je neprijavljena i krijumčarena roba. Ukupna vrijednost neprijavljenih tekstilnih proizvoda (trenerke Adidas i Nike - 1.049 komada, duksevi i pantalone - 105 komada) procjenjuje se na 70.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, saopćeno je iz UIOBiH. 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo