°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

19.09.2022 / 22:12 Svijet - Bivši predsjednik SAD-a

Trump tvrdi: Njemačka bi uskoro mogla prestati da postoji kao država

Trump tvrdi: Njemačka bi uskoro mogla prestati da postoji kao država
Foto: Agencije
Njemačka bi uskoro mogla prestati da postoji kao država zbog eskalacije energetske krize, izjavio je bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

On navodi da je svojevremeno upozorio Angelu Merkel da bi zavisnost Berlina od ruske energije mogla dovesti do "predaje".

Kritike u Ohaju
Tokom skupa Republikanske stranke u Ohaju, Trump je kritikovao energetsku politiku Džo Bajdena (Joe Biden).

- Iako su za vrijeme mog mandata SAD postale nezavisne u pogledu energije i na putu da postanu 'potpuno dominantne' u energetici, ispred Saudijske Arabije i Rusije, Bajden je doveo Ameriku u poziciju da 'moli za energente' - rekao je Trump.

Tramp je na skupu govorio i o "žalosnom stanju" u Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, upozorio je tadašnju kancelarku Angelu Merkel da će gasovod Sjeverni tok 2, koji je trebalo Njemačku da snabdijeva ruskim gasom, učiniti Njemačku još zavisniju od uvoza ruskih energenata.

Bijela zastava
Tramp je rekao da je poslao "bijelu zastavu predaje" Angeli Merkel kada je odbila da odustane od tog projekta.

- Ako 72 posto energije dobijate iz Rusije, evo bijele zastave, jer ćete se vrlo brzo predati - prepričao je Tramp vlastito upozorenje Merkel.

Bivši američki predsjednik istakao je da se "Njemačka sada vraća staromodnim stvarima, uključujući ugalj", uprkos prethodnim obećanjima da će realizovati zelenu agendu.

- Ali nemaju izbora, neće imati državu, neće im ostati zemlja - upozorio je Tramp prije nego što se ponovo vratio na temu unutrašnje politike.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo