16°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

19.09.2022 / 08:01 Svijet - London

Posljednji ispraćaj kraljice Elizabete II

Posljednji ispraćaj kraljice Elizabete II
Sve je spremno za sprovod kraljice Elizabete II, prvi državni pogreb u Velikoj Britaniji od smrti Winstona Churchilla. Kraljevi, predsjednici i premijeri većine država svijeta stigli su u London kako bi sudjelovali na pogrebu.

Kraljičin lijes, koji je trenutno izložen u londonskoj palači Westminster, bit će jutros prevezen u Westminstersku opatiju gdje će biti održan državni pogreb. Procesija počinje u 11.35 sati po srednjoeuropskom vremenu. Lijes će biti položen na lafet koji će vući mornarički časnici, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901. godine.

Procesija iza lijesa koju će predvoditi kralj Charles III. i članovi britanske kraljevske obitelji, stići će do vrata Westminsterske opatije nakon 17 minuta. Ispred lafeta hodat će 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

Državni pogreb

Iako će služba koju će održati opat David Hoyle početi u podne po srednjoeuropskom vremenu, opatija će biti otvorena tri sata ranije kako bi se ondje smjestilo 2000 uzvanika. Propovijed će održati kanterberijski nadbiskup Justin Welby, nakon čega će u crkvi i cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu nastupiti dvije minute šutnje.

Državni pogreb će završiti oko 13 sati nacionalnom himnom, posljednjim pozdravom trubom i tužaljkom koje će izvesti kraljičin gajdaš. Povorka s lijesom, pak, kreće Londonom do Hyde Parka, uz zvona Big Bena, a zatim će kovčeg pogrebnim kolima biti odvezen u Windsor, na jugoistok, tridesetak kilometara od glavnog grada.

Vjerska svečanost i pokop u Windsoru

Od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu kreće nova procesija predvođena pripadnicima Kraljevske konjice koja će na putu prema dvorcu Windsor prijeći pet kilometara dug "Long Walk" (Dugu šetnicu). Kraljevska obitelj će se pridružiti procesiji prema kapeli svetog Jurja. Ondje će na vjerskoj službi biti 800 ljudi, uključujući članove kraljičina osoblja.

U 20.30 sati kraljica će biti pokopana, u najužem obiteljskom krugu, u memorijalnoj kapeli njezina oca Georgea VI.

Nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha na sprovodu

Dvije tisuće gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, nazočit će danas državnom ispraćaju kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Pokopana će biti navečer u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor.

Državni pogreb kraljice Elizabete, jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, održat će se u Westminsterskoj opatiji, a među 2000 gostiju su, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden. Ondje će biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Pogreb će osiguravati više od 10.000 policajaca iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva jer se uzduž pogrebne povorke očekuje rekordan broj ljudi. Zemlja će u ponedjeljak gotovo stati. Trgovine, uredi, restorani bit će zatvoreni. Ispraćaj će se moći gledati u stotinjak kina i u parkovima ne velikim monitorima.

Uz državnike, političare i monarhe, pogrebu će nazočiti i 200 ljudi koje je kraljica odlikovala u lipnju ove godine, u prvom redu zdravstveni djelatnici angažirani u pandemiji covida.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo