6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

16.09.2022 / 08:00 Regija - Prenosimo

Guardian: Rusija preko desnice u Srbiji može potaknuti požar na Balkanu

Guardian: Rusija preko desnice u Srbiji može potaknuti požar na Balkanu
Grafit u Srbiji / AP

Ujedinjeni u osjećaju da su žrtve, Rusija ima saveznike u ekstremnoj desnici Srbije, a Zapad to na svoju štetu potcjenjuje.

Na Balkanu vidimo kako ogranci ekstremne desnice u Srbiji podržavaju rusku krvavu invaziju na Ukrajini, a one ne samo da potiču podršku djelovanju Rusije već od nje dobijaju pomoć za djelovanje u već opasno krhkom dijelu Europe, navodi se u autorskom tekstu Guardiana.

Michael Colborne na početku svog teksta podsjeća kako radi za istraživački portal Bellingcat gdje predvodi projekat korištenja metoda istraživanja otvorenih izvora kako bi pratili ekstremnu desnicu širom centralne i istočne Europe.

„Dok se ruski rat u Ukrajini vuče, Kremlj na svojoj strani ima neke od najopasnijih i najremetilačkih snaga Balkana. Aprila 2022., hiljade je Srba izašlo na ulice Beograda kako bi protestirali protiv odluke njihove Vlade da podrži suspenziju Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a zbog njene invazije na Ukrajini. Na ovom skupu su učesnici mahali ruskim i srbijanskim zastavama, te uzvikivali slogane kao što su: ‘Srbi i Rusi – braća zauvijek'“, navodi on.

Zaštitnica Srbije

Autor Guardiana ukazuje kako je proteste u glavnom gradu Srbije organizirala ekstremno-desničarska grupa Narodna Patrola i njen lider Damnjan Knežević koji je, kako se navodi, također organizirao još nekoliko drugih proruskih skupova.

„Samo nekoliko sedmica ranije, Knežević i još jedan lider Narodne Patrole putovali su iz Srbije u Rusiju. Tamo su proveli sedmicu dana, na poziv ruskih medijskih organizacija – od kojih jednu vodi zloglasni Putinov suradnik Jevgenij Prigožin“, piše Colborne.

On dalje navodi kako „mnogi Srbi vjeruju da je Rusija dugo djelovala kao zaštitnica Srbije i njenih interesa: ove dvije države dijele slavenske korijene, a stanovnici i Rusije i Srbije smatraju kako ih Zapad demonizira“.

„Knežević je tvrdio kako je Rusija, zajedno sa Srbijom u vrijeme ratova u Jugoslaviji 1990-ih, bila nepošteno označena kao agresor, te kako su obje države željele samo zaštititi svoju etničku braću. Knežević i njegovi prijatelji preplavili su društvene mreže sa proruskim poticanjem. Sebe prikazuju kao najposvećenije branitelje Srba od svih oblika vanjskih prijetnji.“

„Ovo se odnosi i na branjenje onih, kako smatraju, također brane srpski narod; zato je jedan regionalni analitičar istakao kako ekstremna desnica Srbije pruža ,najstalniju i najintenzivniju podršku’ ruskoj invaziji Ukrajine“, navodi se tekstu Guardiana.

Autor ukazuje kako podrška podrazumijeva više od riječi i skupova. U maju ove godine, dalje on piše, mala neofašistička grupa Srbska Akcija objavila video na svome YouTube kanalu gdje prikazuju detalje posjete Sankt Petersburgu od prije nekoliko mjeseci.

„Nekoliko članova Srbske Akcije je tamo putovalo na poziv Ruskog Imperijalnog Pokreta (RIP) koga su zvanično Sjedinjene Američke Države i Kanada označile kao terorističku grupu. U ovom videosnimku, lider RIP-a Denis Garijev puca iz pištolja i hvali se kako svake godine obučava skoro 1.000 Rusa u trening centru svoga pokreta.“

Poziv medijskih organizacija

Dan nakon objave ovog snimka, Knežević se pojavio na konferenciji za medije u Sankt Petersburgu zajedno sa Aleksandrom Lisovim koji je čelnik „Srpsko-ruskog kulturnog informativnog centra“ i koji je optužen za prijetnje protivnicima Putina u Srbiji, piše autor i dodaje kako je Lisov i aktivista Mlade Garde, omladinskog ogranka Putinove stranke Jedinstvena Rusija.

„Ono što me je više interesiralo od onoga šta Knežević govori na konferenciji je činjenica gdje se ona održava – u press centru Patriotske Medijske Grupe, medijskog konglomerata čijim odborom povjerenika predsjedava Prigožin. Patriotska Medijska Grupa je jedna od tri medijske organizacije za koje Narodna Patrola tvrdi da je dobila poziv u Rusiju (ostale su zloglasni ruski državni medij RT – sa kojim je Knežević napravio intervju u studiju – i tabloid blizak Kremlju Komsomolskaja Pravda).“

„Prigožin je čovjek koga u Bellingcatu nažalost predobro poznajemo. Bivši je robijaš i Putinov čovjek od povjerenja na meti američkih sankcija i za kojim traga FBI zbog navodne uloge u ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine. Zaradio je milijarde dolara kroz ruske državne ugovore i navodno kontrolira Wagner, privatnu vojnu kompaniju povezanu sa brojnim navodnim ratnim zločinima u Africi i Ukrajini“, ističe Colborne.

On potencira kako bi „bila greška ignorirati veze srbijanske ekstremne desnice i Rusije kao beznačajne ili nebitne za dodatnu pažnju“, te ukazuje kako su „organizacije za ljudska prava ranije ove sedmice upozorile kako u Srbiji jača ekstremna desnica“.

„EuroPride, međunarodni LGBT skup koji se trebao održati ovog mjeseca u Beogradu, suočen je sa serijom prijetnji nasiljem ekstremne desnice, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio kako će biti otkazan. U susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje nacionalističke tenzije prijete raspadom države, planirani su izbori u oktobru.“

„Crna Gora, koja se 2006. odvojila od Srbije, uskoro bi mogla održati nove izbore. Državu i dalje potresaju sporovi oko njenog nacionalnog identiteta između Crnogoraca koji su opredijeljeni za nezavisnost i samodeklariranih Srba koji žele bliže odnose sa susjednom Srbijom. Tenzije sa Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. i dom je srpske manjine, su i dalje najveće žarište regije.“

Poticanje požara

Autor dalje navodi kako je „vrijeme, nažalost, pravo za ekstremnu desnicu Srbije da izazove probleme ako to želi, a ima prijatelje u Rusiji spremne da im pomognu“. Dalje se u tekstu navodi kako je „Rusija već pomogla pomagati“.

„Nedavno objavljeni dokumentarac na engleskom jeziku, objavljen na RT-u, dao je Kneževiću i drugim čelnicima srbijanske ekstremne desnice prostor za otvoreno iznošenje stavova. ‘Jednako kako Rusija oslobađa ruski svijet denacifikacijom i demilitarizacijom, mi Srbi imamo pravo, kroz specijalne operacije, stvoriti vlastiti srpski svijet’, izjavio je Miša Vacić, čelnik ekstremne desnice koji se dugo povezuje sa Vučićem i njegovom vladajućom Srpskom naprednom strankom“.

Tekst se završava pasosom koji počinje: „Ignoriramo ekstremnu desnicu na Balkanu na svoju štetu“.

„Njihove ideologije se zasnivaju na istom zamjeranju i pritužbama koji su doveli do jugoslovenskih ratova 1990-ih, no sada imaju više ljudi širom svijeta, uključujući Rusiju, spremnih da ih ohrabre i podrže. Ovo ne bi bio prvi put – američki State Department tvrdi u nedavno objavljenom dokumentu, kako je Rusia potrošila 300 miliona dolara od 2014. kako bi utjecala na političare i druge širom svijeta, uključujući Balkan.“

„Rusija nije započela ovaj požar, ali će biti više nego sretna da ga pomogne poticati“, zaključuje se u autorskom tekstu Guardiana.


(Vijesti.ba / AJB)

Izdvajamo