19°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

14.09.2022 / 18:59 Muzika i Film - Bh. oskarovac

Danis Tanović u žiriju 50. Međunarodne nagrade Emmy

Danis Tanović u žiriju 50. Međunarodne nagrade Emmy
Foto: FENA

U Dubrovniku je održano polufinalno ocjenjivanje u kategoriji Telenovela za 50. Međunarodnu nagradu Emmy®.

Domaćini tog značajnog procesa, koji će odrediti nominirane za tu prestižnu nagradu, United Media i Nova TV, okupili su svjetske i regionalne profesionalce koji su svojom ekspertizom doprinijeli odabiru najboljih u kategoriji Telenovela.

Među članovima žirija tako su javnosti poznati redatelji, scenaristi, urednici, televizijski profesionalci te ostali stručnjaci iz oblasti produkcije, televizije, filma i umjetnosti.

Iz Bugarske je, u Dubrovnik, stigla jedna od najpoznatijih televizijskih profesionalki sa velikim iskustvom u medijima i televizijskoj umjetnosti, članica programskog tima Nova Broadcasting Groupe, članica uprave Net Info-a, te jedna od članica Međunarodne akademije za televizijsku umjetnost i nauku Vyara Ankova. Član žirija 50. Međunarodne nagrade Emmy® bio je i bosanskohercegovački redatelj, scenarist i producent Danis Tanović - dobitnik Oscara za najbolji strani film ''Ničija zemlja''.

Sud o projektima donosili su i scenaristica i vanredna profesorica dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Danica Pajović, poznata po naslovima ''Senke nad Balkanom'', ''Žigosani u reketu'', ''Pare ili život'' te Ivan Živković, redatelj i scenarist koji potpisuje brojne epizode serije poput ''Ubice mog oca'', ''Vere i zavere'', ''Koreni'', ''Vreme zla'', Državni službenik'' i ''Senke nad Balkanom''.

U žiriju su hrvatski redatelji poput Branka Ivande, Darka Drinovca i Nevija Marasovića. Sa kriterijima kvalitetnog dramskog sadržaja, dobro su upoznate i Zrinka Jankov glavna urednica Nove TV te Nataša Buljan, voditeljica Odjela razvoja scenarija na Novoj TV, autorica i scenaristica brojnih popularnih serija poput ''Stelle'', ''Čiste ljubavi'', ''Dar Mar'', ''Kumova''.

Među imenima članova žirija 50. Međunarodne nagrade Emmy, u kategoriji Telenovela, našao se i direktor fotografije Stanko Herceg kao i filmski i televizijski producent, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata Danijel Pek čiji je film ''Murina'' osvojio nagradu Camera d’Or, na Filmskom festivalu u Cannesu.

- United Media i Nova TV zahvaljuju svim gostima i članovima žirija polufinalnog ocjenjivanja u kategoriji Telenovela. Odabir za ''Međunarodnu nagradu Emmy®'' dugačka je procedura sa ocjenjivačkim povjerenstvima koja se sastaju na raznim lokacijama diljem svijeta, a konačni kandidati za ukupno 17 kategorija bit će objavljeni u septembru, dok će dobitnici biti otkriveni na 50. ceremoniji Međunarodne nagrade Emmy®, 21. novembra u New Yorku - saopćeno je.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo