4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

12.09.2022 / 09:06 Kultura - Sarajevo

'Naš razred' iz Splita pobjednička predstava 10. Juventafesta

'Naš razred' iz Splita pobjednička predstava 10. Juventafesta
Foto: FENA

'Naš razred' Glumačkog studija Kazališta Play Drama iz Splita najbolja je predstava 10. Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest koji je, u organizaciji Udruženja 'Medija – Art', održan od 7. do 11. septembra u Sarajevu.

Grand Prix nagradu dobila je predstava koja, prema ocjeni žirija u sastavu glumica Jelena Rusjan, glumica Mirna Jogunčić i rediteljica Selma Spahić, nadahnjuje izvedbenom i idejnom zrelošću.

Prema selekciji dramaturginje Emine Omerović, odigrano je šest predstava u takmičarskom programu, a Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi 'Kralj Ibi' neformalne grupe 'Kulturociklin' iz Kruševca. To je predstava koja nikog nije ostavila ravnodušnim i maštovito koristi minimalistička scenska sredstva kao refleksiju represivne svakodnevnice u kojoj žive mladi.

Posljednjeg dana Festivala održane su prezentacije radionica muzičkog teatra, lutaka iz ormara, teatarskog klauna i radionice pokreta kao glumačkog sredstva. Srednjoškolci su vrijedno radili i stvarali performanse, za to su pobrali simpatije publike u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

U popodnevnim satima, s Eiffelovog mosta na Skenderiji, u pratnji Sarajevo Drum Orchestra krenuo je defile ovogodišnjih učesnika, prema Pozorištu mladih Sarajevo. Tamo je, nakon izvođenja predstave 'Međuprostor' Teatra mladih Travnik u koprodukciji sa Studio-teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, upriličena ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada.

- Čestitam i želim da zaista krenete u neke nove snove. Zahvaljujem svim učesnicima Juventafesta, izgradili ste ovih naših deset godina. Ako želite da izaberete slobodu, znajte da je samo čin ličnog izbora. Slijedite svoje snove - rekla je direktorica festivala Jasna Diklić, proglašavajući 10. Juventafest zatvorenim.

Deseti Juventafest ugostio je više od 150 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Povodom jubileja, promovirana je Monografija 'Juventafest 10 godina', koju je struka prepoznala kao važan dokument u historiji pozorišta.

Festivalske aktivnosti počele su dan ranije, projekcijom dokumentarnog filma 'Neki novi Brodvej' reditelja Denisa Bojića, nastao u saradnji sa Down Syndrome centrom Banja Luka.

- Deseto izdanje ovog jedinstvenog festivala ostat će upamćeno po odličnim predstavama, odigranim pred punim salama Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i Centra za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, kao i sjajnoj atmosferi u publici u kojoj su uglavnom sjedili vršnjaci aktera na sceni - navodi organizator.

Organizaciju 10. Juventafesta podržali su Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fond 'Otvoreno društvo' Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Fondacija 'Konrad Adenauer Stiftung', Evropska unija, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, BH Telecom i Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti.

Voditeljica ceremonije otvaranja i zatvaranja 10. Juventafesta bila je mlada glumica Simonida Mandić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo