7°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

10.09.2022 / 08:27 Ličnost dana - Ličnost dana

EDHEM FOČO - VELIKI USPJEH FESTIVALA AJB DOC

EDHEM FOČO - VELIKI USPJEH FESTIVALA AJB DOC
Foto: FENA

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC otvoren je, projekcijom filma 'Instagram porodica, autorice Susanne Regine Meures, u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu. 

Za glavnu nagradu u natjecateljskom programu bori se 12 dokumentaraca.

Neki su filmovi i prije prikazavanja, zbog intrigantnih tema izazvali veliki interes javnosti.

Jedan od njih je 'Saeajevo Safari', a zbog velikog interesa za ovaj dokumentarni film slovenskog autora Mirana Zupaniča bit će organizovana dodatna projekcija.

Već ova činjenica govori o uspjehu ovogodišnjeg, ali i prethodnih festivalskih izdanja.

Jedan od najzaslužnijh za to je svakako direktor AJB DOC-a Edhem Fočo koji ističe da im ovogodišnje izdanje daje pravo na umjereni optimizam, da su opstali i da su našli svoje mjesto pod suncem.

- Festival raste po prepoznatljivosti, utjecaju, brojnosti publike i projekata, koje iz godine u godinu realiziramo, a ove godine pokrećemo i vjerovatno najveću i najozbiljniju - platformu za industriju dokumentarnog filma u ovom dijelu svijeta - rekao je Fočo, te poželio dobrodošlicu svima.

Direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz je čestitao organizatorima.

- Festival dokumentarnog filma bio je naš san, a onda ga je ostvarila Al Jazeera Balkans. Nakon toga smo sanjali da napravimo industriju, pa smo i taj san ostvarili. Cijela Al Jazeera Media Network (AJMN) dio je te industrije. Veoma sam ponosan što smo doveli velike ljude iz svijeta dokumentarnog filma i nadam se da će Industry days@AJB DOC biti doprinos AJMN mreže svijetu dokumentarnog filma ne samo u regiji nego i šire - rekao je Mahfouz.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma Industry Days, nastala u saradnji s kanalom Al Jazeera Documentary. Platforma će autorima dokumentarnih filmova pružiti mogućnost povezivanja sa menadžerima s Balkana i šire da bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitovanju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo