21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

08.09.2022 / 22:13 Svijet - Kraljevska porodica

Kralj Charles: Smrt moje majke je trenutak najveće tuge za mene

Kralj Charles: Smrt moje majke je trenutak najveće tuge za mene
Foto: Vijesti.ba

Kraljevska porodica je izdala saopćenje u ime Charlesa, novog kralja.

- Smrt moje voljene majke, Njenog Veličanstva Kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice. Duboko žalimo zbog smrti drage vladarice i voljene majke - navodi kralj Charles u saopćenju iz Buckinghamske palače.

- Znam da će se njen gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvima i Commonwealthu i bezbrojni ljudi širom svijeta. Tokom ovog perioda žalosti i promjena, moja porodica i ja bit ćemo utješeni i podržani našim saznanjem o poštovanju i dubokoj naklonosti koje je kraljica naširoko uživala - navodi se u saopćenju.

Novi kralj Ujedinjenog Kraljevstva biće poznat kao kralj Charles III nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

Za Charlesa, sina danas preiminule kraljice Elizabete, će biti puno slojeva emocija. Velika tuga, koju ističe u svojoj izjavi, zbog gubitka majke.

Ali isto tako, ovo je trenutak kada konačno ostvaruje svoju sudbinu. On je najstariji i najduži nasljednik u britanskoj historiji. On će sa 73 godine biti najstarija osoba koja je postala kralj u britanskoj historiji.

Charles III zna da je ovo izazov - ući u ulogu koju je Elizabeta II uspješno obavljala toliko godina.

Nije govorio o tome jer to ne bi bilo prikladno. Jedini trag koji je dao jeste da u potpunosti razumije da je uloga monarha vrlo različita od uloge princa od Walesa, prenosi BBC.

On će vladati na svoj način, ali u okviru ograničenja ustavne monarhije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo