9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

07.09.2022 / 12:58 Politika - James Cleverly

Šta je novi britanski ministar vanjskih poslova govorio o BiH

Šta je novi britanski ministar vanjskih poslova govorio o BiH
Foto: Agencije
Raspodjela preostalih pozicija u novoj Vladi Velike Britanije uslijedila je nakon što je Liz Tras (Truss) imenovana za premijerku.

Novi ministar vanjskih poslova ove države bit će Džejms Kleverli (James Cleverly). On je za sada nepoznata politička ličnost, ali će predstavljati prvog saradnika Truss.

On će se zanimati za vanjsku politiku Velike Britanije.

Baš zbog toga što nije do sada imao značajniju ulogu u diplomatiji, mnogi analitičari i članovi Konzervativne partije smatraju da je Cleverly postavljen na ovu poziciju kako bi Truss i dalje imala detaljan uvid u rad britanske diplomatije.

- Visokorangirani članovi Konzervativne partije smatraju da je Kleverlijevo imenovanje osmišljeno tako da Liz i dalje može upravljati vanjskom politikom dok se nalazi na poziciji premijerke - navodi list The Guardian.

Osim funkcije koju obavlja od utorka, Cleverly je ranije obavljao i funkcije državnog ministra za Evropu i Sjevernu Ameriku, a ranije je bio i ministar za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Kroz ove uloge, iako nije imao ovlasti kao tadašnja šefica diplomatije Liz Truss, Cleverly je govorio o mnogim problemima u Evropi, uključujući i situaciju u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine u parlamentu Velike Britanije održana je rasprava o situaciji na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini, unutar koje je Cleverly govorio o secesionističkim namjerama Milorada Dodika.

- Nedavno političko nasilje izaziva veliku zabrinutost u Velikoj Britaniji. Milorad Dodik prijeti da će se zvaničnici iz ovog entiteta povući iz državnih institucija. To je čin koji se naziva de facto secesijom. Ovo je opasan i namjeran pokušaj da se odvrati od neuspjeha kada je riječ o poboljšanju standarda života i hvatanja u koštac s korupcijom. To je neprihvatljivo - rekao je tada Cleverly.

Tokom govora u novembru 2021. godine, Cleverly je izrazio i podršku Kristijanu Šmitu (Christianu Schmidtu).

Cleverly je, kao ministar za Bliski istok izjavio da je visoki predstavnik ključna institucija i da će Velika Britanija nastaviti lobirati u podršci radu koji visoki predstavnik obavlja na međunarodnoj sceni.

- Međutim, i pored toga moramo spriječiti fragmentaciju zemlje. Mnogi od nas u parlamentu su vidjeli istinski užas kakav može nositi sukob na Balkanu i moramo učiniti sve kako bismo to spriječili - rekao je Cleverly.

Interesantna su bila i zapažanja o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Sporazum obavlja važnu funkciju u održavanju mira. Ne mislim da je ikada bio zamišljen kao trajno i strukturno rješenje za situaciju. Buduća evolucija političke i društvene strukture Bosne i Hercegovine je tema koju ćemo morati sagledati u budućnosti - ističe Cleverly.

Osim govora u Parlamentu Velike Britanije, Cleverly je prvi put i posjetio Bosnu i Hercegovinu u junu 2022. godine gdje je rekao kako će Velika Britanija nastaviti podržavati BiH na euroatlantskom putu i u borbi protiv ruskog malignog utjecaja.

- Samo 700 milja dalje, možemo vidjeti kako Rusija čini strašne zločine protiv ukrajinskog naroda. Znam da je to uzburkalo sjećanja na grozne događaje u ovoj zemlji devedesetih. Događaje koje ne smijemo dozvoliti da se ponove. Zato Britanija u potpunosti podržava BiH na njenom evropskom putu. Obezbijedit ćemo 100 miliona dolara za pouzdane investicije širom Zapadno Balkana, a Velika Britanija će izdvojiti i dvije milijarde funti za izvozno kreditiranje za BiH - rekao je Cleverly.

Velika Britanija je preuzela gotovo pa vodeću ulogu kada je riječ o podršci Ukrajini u borbi protiv Ruske Federacije te se zbog toga može očekivati kako će Cleverly, uz podršku Liz Truss, nastaviti s provedbom iste politike, piše The Guardian.

(Vijesti.ba / The Guardian)

Izdvajamo