12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

05.09.2022 / 08:02 Obrazovanje - Nova pedagoška godina

Zenica: 390 upisane djece u pet javnih vrtića

Zenica: 390 upisane djece u pet javnih vrtića
Ilustracija

Nova pedagoška godina u Javnoj ustanovi Predškolski odgoj i obrazovanje počela je prvog dana septembra, kada zadnjih nekoliko godina kalendarski počinje i školska godina za osnovce i srednjoškolce u Zeničko-dobojskom kantonu.

Zbog velikog interesovanja građana za smještaj djece u zeničke javne vrtiće, kako ističe direktorica Jasmina Gasal, još uvijek rade na formiranju grupa te rasporedu radnika po potrebi posla.

-Broj djece u grupama formiramo po pedagoškim standardima i normativima, a mjesta u grupama ima još malo, tako da roditelji koji su zainteresovani za smještaj u naše vrtiće treba što hitnije reaguju i podnesu zahtjev za upis. Poslije dvije pandemijske godine, u kojima su nas propisane mjere uveliko ograničile u radu, uticale na broj djece u vrtićima i finansijski ugrozile, vraćamo se u normalne tokove rada te planiramo određene programske aktivnosti koje će osvježiti rad i djeci boravak učiniti ugodnijim i zanimljivijim - kazala je u razgovoru za Fenu direktorica Gasal.

U pet javnih zeničkih vrtića, dodaje, trenutno boravi 390 djece uzrasta od šest mjeseci do šest godina.

-U vrtiću 'Pčelica' i ove godine je organizovan rad do 19.30 sati, a u navedenom vrtiću od ove godine imamo i grupu produženog boravka za djecu školskog uzrasta koji pohađaju OŠ 'Meša Selimović', a sve zbog prostornih i kadrovskih uslova u tom vrtiću. Ako broj djece bude veći od prostornih kapaciteta kojima trenutno raspolažemo, postoji mogućnost ponovnog stavljanja u rad i vrtića 'Sead Škrgo' u Radakovu te 'Lipe' u Travničkoj ulici. Trenutno se pripremamo za rekonstrukciju ravnog krova i interijera vrtića 'Radost', koji je jedini od naših vrtića koji nije renoviran - navodi Gasal.

U protekla tri mjeseca realizovan je program "Ljeto u vrtiću“, u sklopu kojeg su realizirali mnoštvo sadržaja odgojno-obrazovnog rada te kojima su svojim učešćem veliki i značajan doprinos dali i roditelji.

-Takav vid saradnje je izuzetno važan za psiho-fizički razvoj djeteta i utiče na učvršćivanje njegove uloge u društvu, odnosno u aktivnom učestvovanju u radno-igrovnim aktivnostima u vrtiću - podvlači Gasal.

Cijene boravka djece u zeničkim javnim vrtićima razlikuju se po programima i dužini boravka. Tako je cijena za cjelodnevni boravak (jaslice i vrtić) 200, za poludnevni (jaslice i vrtić) 160, za produženi boravak u vrtiću "Pčelica“ (jaslice i vrtić) 230, za produženi boravak za djecu školskog uzrasta 200, a za program "Leptir“ tokom kojeg djeca u vrtićima borave dva puta sedmično po 2,5 sata, cijena iznosi 50 KM.

Roditelji koji imaju dvoje ili više djece u vrtićima ostvaruju popust na cijenu usluge od 20 posto.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo