13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

02.09.2022 / 08:12 Rat u Ukrajini - Kalinjingrad

Putin iznenada posjetio ruski teritorij usred Evrope

Putin iznenada posjetio ruski teritorij usred Evrope
Foto: Vijesti.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je danas rusku eksklavu Kalinjingrad, smještenu između dviju članica NATO-a, u vrijeme napetosti između Moskve i zapadnih zemalja zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Putin je posjet započeo sastankom s učenicima na dan početka školske godine, pri čemu je odgovarao na vrlo šarolika pitanja iz područja gospodarstva, preko svemirskog programa do ofenzive Moskve na Ukrajinu, pokazale su snimke koje je izravno prenosila ruska televizija.

"Naša i misija naših vojnika (...) jest zaustaviti rat Kijeva protiv Donbasa (što je naziv za istočni dio Ukrajine) te zaštititi ljude i naravno braniti samu Rusiju", izjavio je Putin. Ruski predsjednik također je ustvrdio da stanovnici Donbasa, područja u kojem živi brojno rusofono stanovništvo, "smatraju sebe dijelom kulturnog i lingvističkog prostora Rusije".

Putinov dolazak u Kalinjingrad dogodio se u vrijeme velikih napetosti i u pogledu te ruske eksklave na Baltičkom moru, stiješnjene između Poljske i Litve, dviju članica NATO-a, i to u vrijeme rata Rusije i Ukrajine.

Litva je u lipnju prestala odobravati tranzit robe prema Kalinjingradu jer primjenjuje sankcije koje je Europska unija donijela protiv Moskve zbog agresije na Ukrajinu.

Moskva je zbog te odluke protestirala i uputila prijetnje, zbog čega je Europska unija pozvala Vilnius da odobri tranzit ruske robe željeznicom prema Kalinjingradu, ali uz zabranu prijevoza vojnog materijala. U kontekstu tih napetosti Moskva je u kolovozu najavila da će u Kalinjingradu rasporedi najnoviji model hipersoničnih raketa.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo