9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

01.09.2022 / 09:55 Obrazovanje - Sretno školarci!

Počela nastava u Kantonu Sarajevo u osnovnim i srednjim školama

Počela nastava u Kantonu Sarajevo u osnovnim i srednjim školama
Foto:FENA

U osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo danas je počela nastava u novoj školskoj 2022/2023. godini.

Na području KS-a ima 79 osnovnih škola, sedam je privatnih. Uposlenika je 3.702, od toga učitelja je 1.029, a nastavnika u predmetnoj nastavi 2.673.

Iako postoji tendencija smanjenja broja upisa učenika u prvi razred u pojedinim općinama, analize pokazuju da nije bilo značajnijih razlika u upisu u odnosu na prošlu školsku godinu, ukupno oko 4.000. Manji broj upisa učenika je u općini Stari Grad, dok je najveći broj na području općina Novi Grad, Ilidža i Novo Sarajevo. Sve škole su kadrovski spremne za prijem prvačića.

Na nastavu u osnovnim i srednjim školama u KS danas je krenulo oko 54.000 učenika.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović uputila je čestitku svim učenicima, roditeljima i nastavnicima.

- Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS osnažuju prosvjetne radnike i pripremaju kurikularnu reformu u učionicama. Poboljšavamo standard porodicama, osigurali smo besplatne udžbenike za sve učenike od petog do devetog razreda – istakla je.

Tvrdi i da su osigurali sufinansiranje za 5.000 djece u Kantonu Sarajevo u privatnim predškolskim ustanovama.

- Unapređujemo školski ambijent i radimo intenzivno na modernizaciji škola, u učionicama, sportskim salama, u kabinetima fizike, hemije, biologije, nabavljamo informatičku opremu i grabimo velikim koracima, kako bismo uhvatili korak sa razvijenim dijelom svijeta. Sve to radimo zbog naše djece, našeg najvažnijeg resursa, kojeg ništa ne može zamijeniti - poručila je Hota-Muminović na Facebooku.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo