16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.08.2022 / 12:51 Ljepota i Zdravlje - Studija pokazala

Gotovo polovina karcinoma u svijetu uzrokovana faktorima koji se mogu izbjeći

Gotovo polovina karcinoma u svijetu uzrokovana faktorima koji se mogu izbjeći
Foto: Ilustracija
Gotovo polovina smrti od raka u svijetu povezano je s faktorima koji se mogu izbjeći poput pušenja, konzumacije alkohola, seksa bez zaštite i pretilosti, pišu naučnici.

Oni su analizirali podatke od oko 10 miliona ljudi koji su 2019. umrli od 23 vrste raka.

Vanjski faktori bili su uzrok bolesti u 4,45 miliona smrtnih slučajeva, odnosno njih 44,4 posto.

“Ova studija pokazuje da teret raka ostaje važni javnozdravstveni izazov čija magnituda raste u svijetu“, rekao je Christopher Murray s univerziteta Washington, koautor studije.

Najčešći uzroci raka su pušenje (oko 36 posto slučajeva), konzumacija alkohola (oko 7 posto), spolne bolesti (6,5 posto) i pretilost (oko 4,2 posto za muškarce i 5,2 posto za žene).

U 2018. više od 2 milouna slučajeva raka povezani su s infekcijama poput Helicobacter pylorija, hepatitisa i HPV-a.

Studija je pokazala i da je rizik od umiranja od raka zbog vanjskih faktora veći za muškarce (u 50,6 posto slučajeva) nego za žene (36,3 posto).

“Glavna poruka ovog istraživanja je jasna: značajni broj karcinoma, najvjerovatnije većina njih kad su u pitanju infekcije, može se spriječiti“, pišu naučnici u naučnom časopisu Lancet.

U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekt: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova liječenja.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo