1°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

19.08.2022 / 11:33 Muzika i Film - Filmska čarolija

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva večeras se gase reflektori 28. SFF-a

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva večeras se gase reflektori 28. SFF-a
Foto: Vijesti.ba

Festival je pod punim svjetlom reflektora okupio ponovo na stotine gostiju iz cijelog svijeta koje je ujedinila ista ljubav prema sedmoj umjetnosti.

U proteklih sedam dana gosti su mogli uživati u projekcijama na desetine ostvarenja iz različitih kategorija, dupke puneći dvorane i ostale festivalske lokacije na otvorenom, ali i u lepezi drugih pratećih dešavanja.

Ove godine Sarajevo je kao u najboljim godinama Festivala u cjelosti disalo zajedno sa filmskom čarolijom, bojeći ulice šarenilom turista iz Evrope i svijeta. Svakodnevna vreva oko festivalskog trga, prolazak filmskih autora crvenim tepihom, pulsirajući noćni život koji je oživio dijelove grada inače neupotrebljene u svrhu zabave – sve to utkalo se u ubrzanu festivalsku atmosferu.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 21 film je zabilježio svjetsku, 7 međunarodnu, 1 europsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru. U Takmičarskom programu igrani film osam je filmova, Takmičarskom programu dokumentarni film 22 filma, Takmičarskom programu kratki film 10 filmova, dok Takmičarski program studentski film donosi 11 filmova.

U Takmičarskom programu igrani film bit će dodijeljena Srca Sarajeva – za najbolji igrani film, najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca. Takmičarski program dokumentarni film donosi Srce Sarajeva za najbolju dokumentarni film, najbolji kratki dokumentarni film, nagradu za ljudska prava, specijalnu nagradu žirija. Bit će uručena i Srce Sarajeva za najbolji kratki film te najbolji studentski film.

Svjetskom premijerom filma “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice večeras će biti zatvoren 28. Sarajevo Film Festival.

Film će biti prikazan u Open Air programu Sarajevo Film Festivala.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo