8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

19.08.2022 / 10:45 Kultura - Prijem u Svrzinoj kući

Novalić: Vlada FBiH prepoznala je SFF kao jedan od najboljih brendova BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović sinoć su u "Svrzinoj kući" u Sarajevu upriličili prijem povodom 28. Sarajevo Film Festivala.

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici javnog, kulturnog i političkog miljea, učesnici, predstavnici i gosti Sarajevo Film Festivala, diplomate, kao i predstavnici institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je Feni kazao premijer Novalić, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prepoznala je Sarajevo Film Festival kao jedan od najboljih brendova BiH.

- SFF je vezan za cijelu BiH, ne samo za Sarajevo i Federaciju, a Vlada ovom događaju daje puni doprinos koji će se nastaviti i u budućnosti. Želimo nastaviti pružati podršku filmskoj djelatnosti, a to prije svega radimo preko kompanije BH Telecom koja ima masivne, izdašne programe za content program. Naša izdavanja su povećana što ujedno ovu djelatnost čini održivom – kazao je Novalić.

Ministrica Dujmović ističe da je SFF nadmašio granice ne samo BiH, već i susjednih zemalja.

- Miro Purivatra sa svojim timom u proteklih 28 godina podigao je Festival na nivo na kojem nam mogu pozavidjeti mnogi drugi festivali sa dužom tradicijom. Vlada FBiH je prepoznala rad umjetnika, filmskih radnika koji svoju djelatnost obavljaju na području FBiH i svoj posao rade kvalitetno, te povećala svoju podršku njima – navela je ministrica.

Kako je kazala, treba prepoznati sve dobro što je SFF donio Sarajevu i regiji u smislu da svi u ovom periodu rado dolaze u Sarajevo i oduševljeni su onim što se može vidjeti.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović smatra da se SFF ove godine vratio punom sjaju, na nivo na kojem je bio prije pandemije koronavirusa, te da je kod gostiju i publike primijetna "velika žeđ za filmom".

- Kina u Sarajevu i Mostaru su bila puna, a ove godine idemo u Jajce i Goražde, Festival se širi po BiH. Iz inostranstva nam je došlo više od 1.500 profesionalaca, više od 600 predstavnika medija. Bilo je ovo jedno fantastično izdanje SFF-a - podvukao je Marjanović.

Dodaje da Festival već godinama uživa veliku podršku Vlade FBiH, putem Ministarstva kulture i sporta.

- To je dugogodišnja i dugoročna saradnja, Ministarstvo kulture i sporta nam daje najveću podršku već godinama. Sve je to u skladu s mandatom Vlade i Ministarstva koji su dom Fondacije za kinematografiju, kao i drugih fondacija koje podržavaju kulturu i umjetnost – zaključio je Marjanović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo