14°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

19.08.2022 / 10:13 Svijet - Nacionalno upozorenje

Kina izdala upozorenje na sušu

Kina izdala upozorenje na sušu
Foto: Vijesti.ba

Kina je objavila svoje prvo ovogodišnje nacionalno upozorenje na sušu dok se vlasti bore protiv šumskih požara i mobiliziraju specijalističke timove da zaštite usjeve od visokih temperatura širom sliva rijeke Jangce.

Nacionalno 'žuto upozorenje', objavljeno kasno u četvrtak, dolazi nakon što su regije od Sechuana na jugozapadu do Šangaja u delti Jangcea iskusile sedmične ekstremne vrućine, a vladini zvaničnici više puta navode globalne klimatske promjene kao uzrok. Upozorenje je dva stepena manje od najozbiljnijeg upozorenja na kineskoj skali.

U jednom od važnih poplavnih bazena Jangcea u centralnoj kineskoj provinciji Jiangxi, jezero Poyang sada se smanjilo na četvrtinu svoje normalne veličine za ovo doba godine, objavila je državna novinska agencija Xinhua u četvrtak.

Presušilo je čak 66 rijeka u 34 okruga u jugozapadnoj regiji Chongqing, objavila je u petak državna televizija CCTV, prenosi Reuters.

Padavine u Chongqingu ove godine smanjene su za 60 posto u odnosu na sezonsku normu, a tlo u nekoliko okruga nema dovoljno vlage, navodi CCTV, pozivajući se na podatke lokalne vlade.

Chongqing je bio šesta od 10 najtoplijih lokacija u zemlji u petak ujutro, a temperature u okrugu Bishan se već približavaju 39 stepeni Celzijusa. Šangaj je imao temperaturu od 37 stepeni.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo