3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

19.08.2022 / 09:40 Svijet - Kim Yo Jong

Sjeverna Koreja nazvala južnokorejske prijedloge o denuklearizaciji budalastim

Sjeverna Koreja nazvala južnokorejske prijedloge o denuklearizaciji budalastim
Foto: AP

Sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una rekla je da njena zemlja nikada neće prihvatiti "budalastu" ponudu ekonomskih pogodnosti južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola u zamjenu za denuklearizaciju, optužujući Seul za recikliranje prijedloga koje je Pjongjang već odbacio.

U komentaru koji su državni mediji objavili u petak, Kim Yo Jong je naglasila da njena zemlja nema namjeru da preda svoje nuklearno oružje i program balističkih projektila u zamjenu za ekonomsku saradnju.

Ona je dovela u pitanje iskrenost poziva Južne Koreje na poboljšanje bilateralnih odnosa dok nastavlja svoje kombinirane vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama i ne uspijeva spriječiti civilne aktiviste da prebacuju propagandne letke protiv Pjongjanga i drugi "prljavi otpad" preko njihove granice.

Ona je također ismijala vojne sposobnosti Južne Koreje, rekavši da je Jug pogrešno protumačio mjesto lansiranja najnovijih sjevernokorejskih raketnih testova u srijedu.

- Bilo bi povoljnije za njegov imidž da začepi usta, nego da priča gluposti jer nije imao ništa bolje da kaže - rekla je o Yoonu.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, izrazilo je "snažno žaljenje" zbog komentara Kim Yo Jong, a Yoonov ured je pozvao Pjongjang da pokaže "samosuzdržanost" i "duboko razmisli" o ponudi Seula.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo