15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

18.08.2022 / 20:52 Svijet - Lavov

Guterres pozvao na demilitarizaciju Zaporožja

Guterres pozvao na demilitarizaciju Zaporožja
Foto: FENA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je u četvrtak na demilitarizaciju goleme nuklearne elektrane pod ruskom kontrolom u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporožje, i kazao je da je duboko zabrinut situacijom.

Guterres je, obraćajući se novinarima u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, kazao da vojna oprema i osoblje trebaju biti povučeni iz elektrane, i pozvao je na napore da se osigura da ona ne bude metom vojnih operacija.

- Taj objekat ne smije se koristiti kao dio bilo kakvih vojnih operacija. Umjesto toga, sporazum je hitno potreban kako bi se obezbjedila sigurnost te regije i ponovo bi se uvelo Zaporožje u čisto civilnu infrastrukturu - kazao je.

Guterres je također zatražio od Rusije i Ukrajine da pokažu "duh kompromisa" i osiguraju kontinuirani uspjeh sporazuma postignutog uz posredovanje UN-a koji je omogućio Ukrajini da nastavi izvoz svojih žitarica iz crnomorskih luka.

Guterres je kazao da je 21 brod isplovio iz ukrajinskih luka u okviru sporazuma u manje od mjesec dana, i 15 brodova je isplovilo iz Istanbula u Ukrajinu kako bi utovarili žito i druge prehrambene proizvode.

- To je, međutim, tek početak. Tražim od svih strana da osiguraju kontinuirani uspjeh - izjavio je on novinarima u Lavovu, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo