18°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

18.08.2022 / 10:44 Svijet - Washington

FBI na meti kritika američke desnice zbog upada u Trumpov dom

FBI na meti kritika američke desnice zbog upada u Trumpov dom
Foto: Arhiv
Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) navikli su na kritike, ...

... ali nikada u historiji agencije nisu se suočili sa sličnim napadima konzervativaca kao nakon prošlosedmičnog upada u dom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

Tokom svoje više od stogodišnje historije, FBI su kritikovali svi, od južnjaka posvećenih rasističkoj segregaciji, do aktivista za građanske slobode, ali i Afroamerikanaca čiji je oslobodilački pokret iz 1960-ih agencija tretirala kao akutnu nacionalnu prijetnju.

Ali vanredne prijetnje protekle sedmice potiču iz političke osnove FBI-ja, konzervativnih republikanaca, prenosi AFP.

- Svijet je okrenut naopako - rekao je Kenneth O'Reilly, penzionisani historičar sa Univerziteta Aljaska, koji je napisao knjige o FBI-u i politici.

Prema O'Reillyju, FBI je historijski bio "duboko konzervativna institucija" sa dvostranačkom biračkom jedinicom u Washingtonu.

Ali otkako je Trump osudio FBI kao korumpiran i fašističan nakon što su 8. augusta pretražili njegovo imanje u Mar-a-Lagu u potrazi za ilegalno zadržanim strogo povjerljivim dokumentima, napadi su se nastavili, a njegove pristalice su raspirivale vatru.

Predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta Ronna McDaniel optužila je FBI za "zloupotrebu položaja".

Senator Marco Rubio, republikanac sa Floride, uporedio je agenciju s tajnom policijom u marksističkoj diktaturi, dok je predstavnik Paul Gosar izjavio da moraju uništiti FBI.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo