14°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

18.08.2022 / 08:53 Svijet - Salma al-Shehab

Studentica iz Leedsa osuđena na 34 godine zatvora u Saudijskoj Arabiji

Studentica iz Leedsa osuđena na 34 godine zatvora u Saudijskoj Arabiji
Foto: Arhiv
Studentica Univerziteta u Leedsu i aktivistica za ljudska prava osuđena je u Saudijskoj Arabiji na 34 godine zatvora zbog praćenja aktivista i disidenata na Twitteru.

Salma al-Shehab, 34, osuđena je u presudi za koju su aktivisti rekli da "postavlja opasan presedan za aktivistkinje" i da je "najduža izrečena kazna protiv aktivista", javlja Sky News.

Prvobitno je bila osuđena na tri godine zatvora zbog korištenja interneta za "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne sigurnosti" - ali je nova kazna izrečena u ponedjeljak nakon što je od žalbenog suda zatraženo da razmotri druge navodne zločine.

Udata majka dvoje djece, kojoj je također izrečena 34-godišnja zabrana putovanja, uhapšena je u januaru 2021. dok je bila na odmoru u Saudijskoj Arabiji.

Specijalista je oralne i stomatološke medicine i predavačica na Univerzitetu princeze Nourah u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Twitter za sada nije komentarisao slučaj iako se vjeruje da bi Salma mogla tražiti žalbu na presudu, prenosi The Guardian.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo