14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

17.08.2022 / 17:19 Svijet - Tržišta

Cijene nafte blizu 92 dolara, trgovci strahuju od recesije

Cijene nafte blizu 92 dolara, trgovci strahuju od recesije
Foto: Ilustracija
Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 92 dolara pritisnute strahom od globalne recesije, koja bi oslabila potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila niža za 37 centi nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 91.97 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2.76 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 86.44 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2.88 dolara.

Tržišta je jučer poljuljao strah od recesije nakon što su podaci iz SAD-a pokazali pad aktivnosti gradnje stambenih nekretnina u srpnju na najnižu razinu u gotovo godinu i pol dana pod utjecajem poskupljenja hipotekarnih kredita i građevinskog materijala.

Trgovce brine i slabljenje gospodarskih aktivnosti u Kini zbog strogih mjera suzbijanja zaraze covidom 19. Premijer Li Keqiang najavio je potporu posustalom gospodarstvu.

"Rizik pada cijena sve je veći zbog (slabih) gospodarskih izgleda i kontinuirane neizvjesnosti koju potenciraju kineska ograničenja vezana za covid", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Strahovanja od recesije dodatno su u srijedu raspirili podaci iz Britanije, koji su pokazali da je inflacija u srpnju skočila na 10.1 posto, najvišu razinu od veljače 1982. godine, pojačavajući pritisak na kućanstva.

"Tržište nafte nastoji se otresti straha od recesije, ali nema baš puno naznaka da bi se situacija uskoro mogla promijeniti", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Silazni trend cijena zakočio je danas izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je, prema tvrdnjama izvora, pokazalo pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 448 tisuća barela. Zalihe benzina smanjene su, prema njima, za oko 4.5 milijuna barela.

Službeni tjedni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije danas objavila koliko je u utorak stajao barel košarice nafte njezinih članica. U ponedjeljak je iznosio 100.04 dolara.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo