0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

17.08.2022 / 15:51 Košarka - Selektor BiH

Bećiragić: Kvalitetno podijeliti uloge kako bi kvalitet Nurkića došao da izražaja

Bećiragić: Kvalitetno podijeliti uloge kako bi kvalitet Nurkića došao da izražaja
Foto: FENA

Muška košarkaška reprezentacija vratila se u Sarajevo gdje će obaviti završne pripreme za dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Crne Gore i Francuske te za Evropsko prvenstvo u septembru.

Izabranici selektora Adisa Bećiragića odigrali su dvije pripremne utakmice sa Belgijom i Estonijom u kojima su ostvarili polovičan učinak. Bećiragić ističe da je zadovoljan viđenim iako je u drugom meču došlo do osjetnog fizičkog pada kod igrača uzrokovanog dugim putovanjem ali i rasporedom utakmica.

- Jusuf Nurkić je svojim dolaskom donio veliki kvalitet a samim tim i poremećaj u ulogama u ekipi. Naš najveći zadatak će biti da se nove uloge prihvate tako da bi taj kvalitet koji smo dobili s Nurkićem došao do izražaja - rekao je Bećiragić na pres-konferenciji.

Nada se da će do utakmice s Crnom Gorom ekipa doći do zadovoljavajućeg nivou, pogotovo u podjeli uloga i odgovornosti.

Kada je u pitanju meč sa Crnom Gorom Bećiragić ističe da se radi o izuzetno važnoj utakmici za obje ekipe.

- Oni će imati malu prednost ali i imperativ. Čuli smo da će ulaz biti slobodan, pokušat će da naprave atmosferu. Ja se nadam da ćemo iskoristiti njihovu nervozu, da iskontorlišemo utakmicu i napravimo veliki korak ka svjetskom prvenstvu - dodao je.

Kapiten Miralem Halilović naglasio je da pripreme teku odlično, mada igrači nisu ostali imuni na svakodnevne natpise o problemima sa finansijama.

- Što se nas tiče, spremili smo se dobro na Vlašiću. Imali smo jedan dobar test u Estoniji, u prvoj utakmici smo dobro odigrali, ali smo u drugoj utakmici fizički pali, što je bolje da se desi sada nego na Evropskom. Jusuf (Nurkić) je donio stvarno neku novu dimenziju, drugi nivo. Trebamo ga iskoristiti dok je tu na najbolji način jer tokom sezone on ne može doći. Nadam se da ćemo utakmicu protiv Crne Gore odigrati na najbolji način - istakao je Halilović.

Susret sa Crnom Gorom na rasporedu je 24. augusta u Podgorici dok košarkaši BiH tri dana kasnije u Sarajevu dočekuju selekciju Francuske.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo